DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Alonso 2018-ban ismét az élmezőnybe várja magát

Fernando Alonso számára az utóbbi években nem sok babér termett. Ám a jövő év meghozhatja számára az áttörést, szerinte a fejlesztések és az adatok azt mutatják, hogy ismét győzelmekért küzdhet.

Az utolsó év a Ferrarinál sem sikerült igazán fényesre a kétszeres világbajnok spanyol pilótának, ám a három évnyi McLaren-Hondázás végképp megkeserítette az életét, mivel még a dobogós helyek közelébe sem juthatott a gyengén muzsikáló formációval. Nem ezt érdemelné egy ilyen tudású pilóta, de minden jel szerint 2018 újra az ő éve lehet.

Az utóbbi hetekben a még mindig nem túl acélos (de kétségkívül év eleje óta jelentősen fejlődő) Honda-motorral is rendre ott van a McLaren a legjobb tíz között, főleg az időmérő edzéseken, olyan pályákon is, amin hosszabb egyenesek is találhatók. A Magyar Nagydíj óta mindig ott ólálkodik a wokingi istálló a legjobb tízben (igaz, Belgiumban ehhez Palmer rajtbüntetésére is szükség volt). Az évad első felében teljesen kizárt lett volna, hogy olyan pályákon, mint Spa, Monza, Sepang, vagy akár Austin egyáltalán a Q3 közelébe kerülhettek volna.

Alonso már a jövő évet nézi elsősorban és nagyon tetszik neki, amit mostanában lát. „Az előző évadokkal szemben idén végre valóban kiválóan fejlesztettük az autót, a fejlődés a jó irányba halad és szemmel látható. Korábban ugyanis gyakran a pályán nem láttuk viszont azt a tempót, amit a szélcsatornában még igen, nehézségeink támadtak. Idén azonban remekül beválnak a fejlesztéseink, minden egyes elem, amit az autóra szerelünk, meghozza azt a javulást, amit remélünk tőle” – nyilatkozta nagyon optimistán Fernando Alonso.

A McLaren és Alonso is joggal bizakodhat


„Ez egyértelműen nagy önbizalmat ad számunkra a jövő évre. A szélcsatornás fejlesztéseinkben végre bízhatunk, hogy a pályán is viszontlátjuk a köridőkben. Hogy jövőre Hondáról Renault-ra váltunk? Nem fog különösebb gondot okozni. Kiváló csapatunk van, megvan minden adatunk arról, hol veszítünk, melyik típusú kanyarok mennek könnyebben és nehezebben, illetve az egyenesekben nyújtott teljesítményünk” – tette hozzá a spanyol pilóta.

„Ha másik motort teszünk a kasztninkba, pontosan tudjuk, mit kell tennünk. Ez volt a lehető legjobb hír, amivel szembesülhettem, és valószínűleg ez győzött meg leginkább arról, hogy maradjak a McLarennél” – ismerte el Alonso. Ha azt is hozzávesszük, hogy az utóbbi napokban többször is jelentek meg olyan elemzések és nyilatkozatok, miszerint 2018-ban a Renault már nagyrészt (vagy teljes egészében) behozza lemaradását a Mercedes-Ferrari párossal szemben, akkor Fernando Alonso valóban optimista lehet, hogy jó eséllyel újra az élmezőnyben köszönthetjük majd a spanyol ászt, ahová tudása alapján való is.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: