DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ultraszinten a megbízhatóság a Renault-nál

A francia F1-es istálló óriási erőbedobással készül a következő év kihívásaira, ügyvezető igazgatójuk szerint sokkal előrébb járnak a 2018-as erőforrás megbízhatóságával, mint egy évvel ezelőtt.

Cyril Abiteboul nemrég beismerte, hogy a Renault túl konzervatívnak bizonyult motorfejlesztés terén, és itt az ideje változtatni a filozófiájukon. A teljesítmény mellett a megbízhatóság egy erőforrás másik fontos sarokköve, ezen a téren pedig egyik partnerük, a Red Bull szenvedett legtöbbet idén. Ám annak ellenére, hogy az idei négy helyet jövőre csak három-három elemet használhatnak az alakulatok az egyes motoregységekből, Abiteboul bevallotta, sokkal jobban állnak, mint egy évvel ezelőtt.



„Néhány elemünk több ezer, sőt, több tízezer kilométert is kibír, például az MGU-K és az energia-visszanyerő rendszer” - nyilatkozta a francia a Motorsportnak. „De vannak olyan specifikus területek, melyek fejfájást okoztak nekünk, és amelyek miatt megbízhatósági problémáink akadtak idén. Tudjuk, hogy ez jövőre is így lesz, ezért korai bármit is mondani. Azt viszont állíthatom, hogy hónapokkal előrébb járunk ezen a téren a tavalyi évhez képest. Remélhetőleg ennek pozitív hatása lesz jövőre.”

Abiteboul hozzátette, hogy a szigorúbb vezetés segít abban, hogy a megbízhatósággal kapcsolatban megfogalmazott célokat el is érjék Enstone-ban 2018-ra - mind a motor, mind pedig a gyári alakulat esteében. „Némileg változtatni fogunk a filozófiánkon, sokkal szigorúbban fogjuk venni a terveinket különböző projektek terén - ami az erőforrást, és ami a karosszériát illeti.”

„Biztosra akarunk menni, hogy a megbízhatóság a helyén lesz, amikor elkezdődnek a téli tesztek, és hogy minél több kilométer megtételére leszünk majd képesek. Remélhetőleg ez a szezonba is átnyúlik majd. Ez mindig nehéz, hiszen általában időhiányban szenvedünk, de a csomagunk minden egyes elemét fejleszteni akarjuk. Remi (Taffin, a Renault motormérnöke - a szerk.) nagyon szigorú a mérföldkövek tartását illetően, különösen ami a motort illeti” - tette hozzá Abiteboul.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: