DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Számtan Hamilton világbajnoki címéhez

Az elmúlt három versenyhétvégén Lewis Hamilton remekül kihasználta lehetőségeit és karnyújtásnyira került negyedik világbajnoki címétől. Nézzük, mennyi az annyi, milyen esetekben győz a brit!

A suzukai nullázás nagyon sokba került Sebastian Vettelnek, aki immáron 59 pontos hátrányba került Lewis Hamiltonhoz képest az összetettben, a brit ásznak már kis túlzással a sétakocsikázás is elég ahhoz, hogy negyedszer is világbajnok legyen. Austinban el is érkezik első meccslabdája, a célja, hogy legalább 75 pontra növelje a különbséget német riválisával szemben.

A háromszoros világbajnok csak akkor nyerheti meg már az Egyesült Államokban a világbajnokságot, ha győz, vagy legalább második helyen végez. Matematikailag még Valtteri Bottas is beleszólhat, de a finn esélyei még Vettelénél is jóval gyengébbek. Ha véletlenül az a ritka eset történne meg, hogy a futamot a versenytáv 75%-ának teljesítése előtt leintik és csak fél pontokat osztanak, akkor Hamilton semmi szín alatt nem biztosíthatja be címét.

Az egyéni és a konstruktőri cím is eldőlhet vasárnap Austinban


A brit megnyeri a bajnokságot, ha:
- Hamilton győz és Vettel legfeljebb hatodik
- Hamilton második és Vettel legfeljebb kilencedik

Vettel számára a legideálisabb forgatókönyv, hogy a Mercedes-pilóta esetleg kiesik, a német pedig győz, akkor is csak 34 pontra jöhet fel legjobb esetben a Ferrari vezérpilótája. Abban az esetben visszaállna a Sepang utáni állapot.

A konstruktőri világbajnoki vetélkedésben is hatalmas előnyt kovácsolt már a Mercedes, de még ez sem dőlt el. Abban az esetben győz a német márka, ha a Ferrari nem szerez legalább tizenhét egységgel többet német riválisánál. Ha mindkét olasz autó a legjobb ötön kívül végez, máris eldől a küzdelem. Ha a Scuderia kettős győzelmet aratna Amerikában, a Mercedesnek még mindig elég lenne egy harmadik és egy negyedik hely. Nagyobb valószínűséggel dől el tehát a gyártói, mint az egyéni világbajnoki cím.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: