DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A gyártóknak kevés választásuk van az F1-en kívül

Sokan azért tették le a voksukat a V6-os hibridek mellett, mert ez majd közelebb hozza az F1-et a közúti autógyártáshoz, ám 2021-től újabb változások jöhetnek. A Force India szakemberének már ötlete is van erre.

A Forma-1-es mezőny mindig is az autógyártók és a privát csapatok kényes egyensúlyáról szólt, ezért az új szabályok megfogalmazásakor mindig figyelembe kellett venni, hogy kinek milyen mértékben kedveznek, vagy ártanak az előírások. Amíg a sportág a 2021-es motorszabályokon gondolkozik, Günther Steiner szerint nem sok értelme van az újabb változásnak, ám a Force India műveleti igazgatója úgy látja, nem feltétlenül rossz irány, ha elmozdulnak a jelenlegi, szériaautókhoz közel álló formulától.



„Ez egy sport az autógyártók számára. Milyen más sportágakban vehetnek még részt?” - tette fel a kérdést Otmar Szafnauer, akit a Motorsport-Total idézett. „Ott van a kormány, a fék- és gázpedál, négy kerék, tehát releváns. Egészen addig, amíg az autók nem válnak teljesen önvezetőkké, az emberek azonosulni tudnak vele. Megvan a kapcsolat, ezért sokkal jobb az F1-et támogatni, mint egy golfversenyt.”

Jean Todt, az FIA elnöke korábban felhívta a figyelmet a közúti autógyártástól való eltávolodás veszélyeire, ám Szafnauer nem látja ennyire sötétnek a felhőket a sportág felett. „Meg kell szabadulnunk az utcai autóktól, amikor mindenki elektromos autókra vált majd. És ha így teszünk, akkor a show-nak kell előtérbe kerülnie, és az olyan teljesítménynek, amelyre a közúti járművek nem képesek.”

A szakember szerint ez olcsóbbá teheti az erőforrásokat az F1-ben. „Így relatíve alacsony költségvetésből is ki lehet hozni egy erős motort, az a véleményem, hogy ebbe az irányba kell tovább haladnunk. Még nem tudom, hogy milyen lesz a jövő erőforrása, hiszen nem vettem részt ezeken a megbeszéléseken, de megvan a potenciál arra, hogy nagyon erős motort építsünk - kevesebb pénzből, mint tesszük azt jelenleg.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: