DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

McLaren-Honda: Akár egy rossz házasság

A wokingi F1-es alakulat egyik résztulajdonosa festette le így a két fél elmúlt három évben látott kapcsolatát, szerinte a különválással csak jól járhatnak a partnerek.

Mansour Ojjeh a nyolcvanas évek óta a McLaren háttérembereként tevékenykedett, tavaly pedig kulcsszerepe volt abban, hogy résztulajdonosként sikerült eltávolítani Ron Dennist az alakulat vezérigazgatói posztjáról. Persze a problémák nem múltak el, a csapat megszenvedte harmadik közös szezonját is a Hondával, az üzletember azonban úgy véli, innen már csak felfelé vezet az út. „Nem hiszem, hogy meg kellene magyarázni, milyen nehéz volt” - idézte Ojjeh-t a Motorsport GP Gazette című kiadványa.

„De ez számukra is nehézséget jelentett. Nem hinném, hogy az erőfeszítések hiányáról lett volna szó mindkét fél részéről. Csak egyszerűen nem működött. Ebben az esetben pedig ki kellett próbálni valami újat. Remélem, hogy mindketten sikerrel járunk majd. Ne feledjük, remek ellenfelekké válhatnak, és örülök, hogy a sportágban maradnak.”



„A dolgok azonban néha passzolnak egymáshoz. Olyan volt ez, mint az összeegyeztethetetlen különbségek egy házasságban. Szerintem az a legjobb, ha a saját utunkat járjuk, a csapatunk pedig áll a kihívás elé. Mindent megtettek, amit csak tudtak, akárcsak mi, de nem jössz össze. Ami történt, az mindannyiunk számára következmény, ugyanabban a cipőben jártunk.”

Ojjeh úgy véli, a Renault erőforrása végre megmutathatja, hogy mire képes a McLaren karosszériája. „Ez másféle motivációt jelent, hiszen van egy mérce, amelyhez hasonlíthatjuk magunkat, ez pedig még nagyobb kihívás számunkra. Jobb akarsz lenni ettől a mércétől, sőt, át akarod lépni - már nagyon várjuk. De nem lehet tudni, hogy mi történik majd jövőre. A következő évben három erőforrás áll majd a rendelkezésünkre, ezért dolgoznunk kell a megbízhatóságon. Sok minden változik addig, sosincs megállás.”

A szaúdi születésű üzletember úgy látja, egyelőre korai meghatározni, hogy marketing terén mit tudnak majd kihozni a Renault-val kötött megállapodásból. „Elkötelezettek vagyunk feléjük, remek partnerek akarunk lenni. Szerintem azért tekintenek ránk, amit képviselünk, ők pedig régi gyártóként szerepelnek az F1-ben. Ne feledjük, hogy mire voltak képesek a turóbérában. Én emlékszem, mert az ellenfelük voltam.”

„Nagyon boldogak vagyunk, akárcsak ők, mindketten akarunk egymást, ez pedig nagyszerű. Újra irányba kell állnunk, és mint lelkes sportrajongó, és sportban régóta szerepet vállaló, azt mondom, rettentően nyerni akarunk. Ez benne van a DNS-ünkben, ezért vagyunk itt. Már voltunk ebben a cipőben, és a Ferrari sem nyert húsz évig semmit sem. De ezt elfelejtik az emberek - vissza fogunk térni” - fogalmazott ambiciózusan Ojjeh.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: