DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A csapatutasítás elveszi az izgalmakat

A szezon hajrájában egyre kevesebb istálló van, amely engedi szabadon versenyezni pilótáit. Ross Brawn egyáltalán nem ért egyet a Force India döntésével, hogy visszafogja a két versenyzőt.

A Formula-1 új vezérkarának egyik legfontosabb embere, Ross Brawn korábban a Ferrarinál dolgozott hosszú éveken át a Schumacher-éra idején. Előtte a Benettonnál, majd később a Mercedesnél is fontos tisztséget töltött be, de mind a Scuderiánál, mind legutóbb a német csapatnál előfordult, hogy visszafogta egyik pilótáját a másik érdekében. A Ferrarinál pedig egyértelműen Schumacherre épült a csapat.

Most azonban úgy véli, a rajongók nagy része csalódott lenne, ha teljes mértékben el kellene felejteniük az Esteban Ocon és Sergio Perez közti, istállón belüli párharcokat. Ugyanakkor Brawn elismerte az indiai csapat kiemelkedő munkáját 2017-ben, amivel jó eséllyel megtartják konstruktőri negyedik helyezésüket.

Az előzmények ismertek, a két Force India először Azerbajdzsánban, majd bő két hónappal később Belgiumban is összeütközött (utóbbi helyszínen kétszer is), amivel az istálló értékes pontoktól esett el. Ekkor a csapat elöljárói léptek és beszüntették a szabad versenyt a francia és a mexikói pilóta között, mert elfogadhatatlannak tartották, hogy ütközések miatt számtalan pontot dobjon el magától az istálló.

Ebben a szezonban ilyen képet már nemigen láthatunk majd


Ennek eredményeként legutóbb Suzukában Perez nem kapott engedélyt, hogy megtámadja Ocont a hatodik helyért, hanem meg kellett őrizniük pozícióikat a leintésig. „Az Ocon-Perez felállás egy intenzív versengés lehetőségét rejti, remek kombináció, ami mindkettejükből egyre jobbat hozna ki” – kezdte elemzését Ross Brawn.

„Minden hétvégén kiemelkedő izgalmakat hozott nézni kettejük vetélkedését. Kerék a kerék ellen küzdhettek egymás ellen, de sajnos ezt a csapatutasítás elveszi tőlünk. A rajongók biztosan bánják a csata elmaradását legutóbb, igaz, az istállónak nyugodtabb vasárnap délutánja volt Japánban. Suzuka az idei 13. alkalom volt, hogy a Force India mindkét pilótája pontot szerzett, 81-pontos előnyük birtokában szinte teljesen biztos az újabb konstruktőri negyedik helyezés, ráadásul zsinórban másodszor. Professzionális munkát végeznek, csak gratulálni tudok nekik, a leghatékonyabban ők használják fel a rendelkezésre álló forrásokat” – tette hozzá Brawn.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: