DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Horner a riválisok erőforrásairól: Ez már szinte dízelmotor!

A Red Bull csapatfőnöke kifakadt a Mercedes és a Ferrari trükközéseire – szerinte az olajégetéssel egyenesen viccet csinálnak az F1 környezetvédelmi törekvéseiből.

Az idei szezon egyik rendszeres beszédtémája az olajégetés jelensége. A Mercedes és a Ferrari egészen hatékonyan használja ki ezt a kiskaput motorteljesítményük növelésére, de vannak, akik szerint a Renault is kísérletezik ezen a területen. Mindezt az FIA igyekszik minél inkább visszaszorítani, az idei szigorítások után jövő év elejétől már csak 0,6 liter olajat égethet el egy Formula-1-es erőforrás 100 kilométerenként.  

vettel_szereles



Christian Horner ennek ellenére most kifakadt ellenfeleire, úgy gondolja, felesleges a sportban a környezettudatosság, ha eközben a csapatok minden futamon literjével fogyasztanak belőle. „Versenyenként négy kilogramm olajat elégetnek, mintha csak egy dízelmotor lenne. Ez teljesen szembemegy a jelenlegi, környezettudatos elképzeléseinkkel. Jobb lenne, ha rendbe raknánk az ügyet, és tisztáznánk a bizonytalanságokat” – utalva arra, hogy a jelenlegi szabályokban egyszerűen nincs elég pontosan meghatározva, mi is minősül olajnak. 

A McLaren hasonló nézeteket vall, szerintük a 100 kilométerenkénti 0,6 literes fogyasztás is túl magas. Versenyigazgatójuk azt vallja, további szigorításokra van szükség. „Tudom, hogy az FIA és Charlie [Whiting] keményen dolgozik a kiskapu bezárásán, de nem hiszem, hogy ez elég lenne” – mondja Eric Boullier. „A jelenlegi tervekhez képest még inkább vissza kell venni az olajfogyasztásból, ezzel lehetne jövő évig megoldani az ügyet. ”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: