DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Megdöbbentő dolgokat árult el Hamilton és Rosberg viszonyáról a Mercedes elnöke

A Mercedes elmúlt három éve az F1-ben nem csak fényes sikerekről szólt: a vezetésnek rengeteg fejfájást okozott Lewis Hamilton és Nico Rosberg párviadala, melybe most Niki Lauda engedett némi betekintést.

A Mercedes F1-es kalandjának legnagyszerűbb, de egyben legstresszesebb időszakaként emlékeznek vissza a csapatnál a 2014 és 2016 között eltelt három szezonra, amikor Lewis Hamilton és Nico Rosberg végletekig kiélezett csatában döntötte el egymás között a világbajnoki címek sorsát. Az ezüstös háború egyes ütközeteit bizony nehéz volt kezelnie a csillagosok vezetésének - Niki Lauda most szokatlan nyíltsággal emlékezett vissza a két versenyző ellenségeskedésére Graham Besingernek adott interjújában.

„Semmilyen kapcsolatuk nem volt egymással, ez pedig mindig rossz” - mondta az osztrák. „Az egész odáig fajult, hogy reggelente nem is köszöntek egymásnak. Persze ha nem kedvelik egymást, nem várhattam el, hogy együtt reggelizzenek, de így is nagyon rossz volt a kettejük közötti viszony. Ez főleg Lewisra volt hatással, de Nicóra is - nem bizonyult könnyűnek.” A tavalyi Spanyol Nagydíjon történt ütközés újabb szög volt kapcsolatuk koporsójába, ráadásul az eset után Hamilton nem fogadta el Lauda véleményét.



„Nagy kérdés, hogy kinek a hibája volt?” - elmélkedett a legenda. „Számomra egyértelműnek tűnt, hiszen Lewis túl agresszívan húzott a jobb oldalra, kiment a fűre, ahol már nem tudta megállítani az autóját, és kiütötte (Rosberget). Lewis ezt nem fogadta el, mert más véleményen volt. Azt mondta: ’Miért kritizálsz engem?’ Erre én: ’Ne haragudj, de nem fogadhatom el, hogy összeütköztök, ott állunk üres kézzel, és közben senki sem volt hibás. Valakinek vállalnia kell a felelősséget.’ Lewis nagyon csalódott lett, majd Nico úgy fogalmazott, hogy ’Igen, a te hibád volt, te próbáltál belülre kerülni. Miért nem hagytál helyet?’ Erre azt válaszolta: ’Miért kellett volna, versenyeztem.’”

Lauda elmondta, hogy ezt követően újból találkozott Hamiltonnal, ezúttal Ibizán, ahol négyszemközt tudták tisztázni a helyzetet - az osztrák egyértelművé tette, hogy bármelyiküktől megválhatnak, ha nem a csapat érdekeit tartják szem előtt. „Hoztunk néhány szabályt, elmondtuk nekik, hogy ez elfogadhatatlan a Mercedes számára, az egyiküknek kell megnyernie a versenyt, és nem üthetik ki egymást.

„Büntetést helyeztünk kilátásba, például hogy felbontjuk a vétkes szerződését, mert csapatjátékosok vagyunk, és ők nem tehetik tönkre egymást. Toto életbe léptetett néhány szabályt, és ismét békesség köszöntött be nálunk. Keményen harcoltunk, és csökkent a közöttük történt incidensek száma.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: