DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Lauda: Az F1 olyan biztonságos lett, hogy a versenyzők még a kutyát is elhozzák

A háromszoros világbajnok úgy véli, ha továbbra is ebbe az irányba halad, a Formula-1 meg fog semmisülni. Az osztrák mégis szívesen versenyezne ma: 50-szer annyit keresne, és meglenne mindkét füle.

Mivel 2018-ban minden F1-es gépre felkerül a halo, a minél szélesebb körű biztonságra törekvés szükségessége rendszerint visszatérő kérdés. Az ellenzők táborának egyik fő hangadója Niki Lauda, aki ismét kifejtette véleményét arról, miért káros a túl kevés kockázatot tartogató versenyzés:

„Hagyják abba a Formula-1 teljesen biztonságossá tételét. Ezeknek a versenyzőknek a legjobbaknak kellene lenniük a világon, ez itt a cél. Ami pedig a baleseteket illeti, az emberek néha azért szeretik a baleseteket látni, hogy tudják, hol a határ. Véleményem szerint azt kell elérnünk, hogy biztonságban ki tudjanak szállni. Ha túl messzire megyünk, a Formula-1 megsemmisíti önmagát” – jósolta meg a 68 éves Lauda, akit az F1Fanatic idéz.



„A mai versenyzők a feleségükkel és gyerekeikkel jönnek, még a kutyát is magukkal hozzák, akik együtt nézik a versenyt, mivel nem kell veszélytől tartaniuk. Mi régen lényegében szinte mindig egyedül voltunk, nem akartuk, hogy a feleségünk idejöjjön, haza pedig már koporsóban vigyen minket” – folytatta némi túlzással: a 70-es években megszokott volt, hogy a pilóták barátnői, feleségei segítettek a csapat működésében, például a stoppert kezelték.

„Az egy más korszak volt, hálistennek a Formula-1 már annyival biztonságosabb lett, hogy ez a veszély semmire csökkent. Véleményem szerint ez jót tesz a sportnak. A sebesség ugyanakkora, az egyedüli különbség az, hogy akkor veszélyesebb volt, nekik pedig már nem az. Ha elvesszük a veszélyt, vezetni épp ugyanúgy kell, változatlanul a legjobbnak kell lenned, hogy a határt feszegesd ezekkel az autókkal.”

Épp ezért az 1976-os Német Nagydíjon életveszélyes balesetet szenvedett Lauda szívesen versenyezne a jelenlegi F1-ben: „Nem égett volna le a fülem, egyáltalán nem sérültem volna meg, és 50-szer ennyi pénzem lenne. Szívesebben versenyeznék ma, ha választhattam volna, de nem választhattam.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: