DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Hol tartják a szezonzárót 2019-től?

2014-től fogva minden F1-es szezon Abu Dhabiban zárult. Biztos, hogy jövőre is ott rendezik az utolsó versenyt, és a pálya szeretné tradicionálissá tenni pozícióját a versenynaptárban.

Az Abu Dhabi Nagydíj jövőjéről legutóbb 2014-ben olvashattunk: a pálya akkor jelentette be szerződéshosszabbítását. Bár a konkrétumokat elhallgatva csak „többéves megállapodást” emlegettek, a Formula-1-ben megszokott gyakorlat szerint ez valószínűleg öt kiadást takart a 2017-es évtől kezdődően. Abu Dhabi idén a szezonzáró szerepét tölti be, és így lesz ez a 2018-as versenynaptárban is. Ami az azt követő időszakot illeti, a pálya szeretné megtartani az utolsó verseny pozícióját, és ez ellen az F1-nek sincs kifogása.

„Azt hiszem, biztossággal állíthatjuk, hogy jó eseményt tartunk itt. Mindenki nyer vele, és véleményem szerint ez így is fog maradni, amíg nem történik valami változás” – mondta Al Tariq Al Ameri, a Yas Marina pálya vezetője a Gulf Newsnak. „Boldogan megtartjuk az utolsó verseny helyét, és már a Liberty csoporttal is beszéltünk erről. Egyelőre mindkét fél úgy véli, ez a megfelelő megoldás.”



A vezetőt az sem keseríti el, hogy a szezonzáró nem mindig jelent egyet a bajnoki döntővel. Mivel Lewis Hamilton már most 59 pontos előnnyel rendelkezik, nagy valószínűséggel idén is ez fog történni: „Volt már ilyen, és nem hiszem, hogy az eseményből bármit elvett volna. Az emberek ugyanúgy eljönnek, jól érzik magukat, és ugyanúgy látják a kedvenceiket, akik tét nélkül versenyeznek. Ugyanaz az érzés, ugyanúgy élvezik a finálét” – magyarázta.

Az eddigi nyolc Abu Dhabi Nagydíjból öt szezonzáró volt: a 2009-es és 2010-es, illetve a 2014 utáni versenyek. A bajnoki cím háromszor dőlt el a helyszínen, 2010-ben, 2014-ben és 2016-ban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: