DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Buttonnak elege lett a sikertelenségből

A 2009-es világbajnok éveken át hozzászokhatott, hogy az élmezőny tagja és futamgyőzelmekért harcol. Az utolsó négy évi tömény szenvedés azonban elvette kedvét a Formula-1-től, ezért is vonult vissza.

Jenson Button szerint éppen a korábbi évek sikerei miatt lehetett még nehezebben elviselni a McLaren éveken át tartó vergődését és ez volt, amiből már nem kért többet 2016 végén. Ugyan egyetlen futamra még beugrott Fernando Alonso helyett idén Monacóban és ezt nagyon élvezte is, de versenyképtelen autóba továbbra sem vágyik vissza.

A brit pilóta 2012-ben a szezonzáró Brazil Nagydíjon aratta utolsó futamgyőzelmét (ahogy a McLaren istálló is), ám akkor rémálmaiban sem gondolt volna arra, hogy a következő évek ennyire keserűek lesznek számára. Még egy (kizárásnak köszönhető) dobogós hely sikeredett 2014-ben, Ausztráliában, de valójában az utolsó négy F1-es szezonjának ez az apró siker az egyetlen dobogós helyezése. A wokingi istálló pedig egyre lejjebb csúszott a rangsorban.

Button szerint a versenyképtelenség miatti frusztráció - különösen a korábbi sikerekkel összehasonlítva, amikor még rendszeresen futamot nyert – hozta el benne a pálfordulást, hogy elvesztette igazi szeretetét a sporttal kapcsolatban, amihez nagyban hozzájárult a McLaren szörnyűre sikeredő szövetsége a Hondával.

2012-ben még mindketten világbajnoki esélyesek voltak, nagyot változott azóta a világ


„Az utolsó két évem különösen nehéz volt azok után, amit korábban elértem. A McLarennel is voltak csodálatos éveim, utána azonban azt kell megélnem, hogy ezeknek a közelébe sem kerülhetek, látom, ahogy a többiek elől harcolnak a győzelmekért. Ezt nagyon nehéz volt végignéznem egészen hátulról” – fogalmazott Jenson Button, aki korábban azt is kijelentette, hogy szerinte így is egy évvel tovább húzta pályafutását, mint kellett volna.

„Utolsó versenyem után Abu Dhabiban azt gondoltam, hogy még tévén sem fogom nézni, de ez végül nem így történt. Az idei évad egyébként is fontos mérföldkő, a fejlesztett aerodinamika nehezebbé teszi a versenyzők dolgát. Amikor kiszállnak az autóból, mindnyájukon jól látszik, hogy nagyon keményen kellett dolgozniuk” – mutatott rá a pozitív változásra a 2009-es világbajnok.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: