DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Október végén jönnek az új motorszabályok

Heteken belül bejelentik a 2021-es erőforrásokra vonatkozó tudnivalókat, és nem sokkal később a költségplafont is – írja a német sajtó. A szabályalkotást is új alapokra helyezik a Stratégiai Csoport megszüntetésével.

Amikor új szabályrendszerről kell megegyezni, a Formula-1-es csapatok – különböző érdekeik miatt – hajlamosak csak nagyon vontatottan dűlőre jutni: a 2017-es aerodinamikai szabályokról csupán 2016 februárjában egyeztek meg, és a halo késői bejelentése is ugyanezen okra vezethető vissza. Ezzel saját magukkal babrálnak ki, hiszen értékes felkészülési időtől fosztják meg magukat.

Az új motorszabályzat 2021-ben érkezik, és bár az érdekeltek hosszú ideje egyeztetnek róla, elmondható, hogy a szokásos huzavona jellemezte a folyamatot. Úgy tűnik azonban, ezúttal a döntés nem marad az utolsó pillanatokra: az Auto Motor und Sport értesülései szerint az FIA és Liberty Media októberben kihirdeti az új motorszabályokat.



Bár a vita kezdetén lehetségesnek tűnt, hogy a Formula-1 visszatér a szívómotorokhoz, végül úgy néz ki, nem történik radikális változás: maradnak a hibrid V6-os turbóerőforrások két energia-visszanyerő egységgel, az MGU-H-val és MGU-K-val, ám számos alkatrészt egységesítenek a költségek alacsonyan tartása és a jelenlegi komplex technológia egyszerűsítése érdekében. Ettől új gyártók, például a Porsche vagy Aston Martin beszállását is remélik. Egy ötlet a négykerék-meghajtást lehetővé tevő, első tengelyre szerelt KERS volt: ezt azonban ára és tömege miatt elvetették.

Az AMuS úgy tudja, hogy a csapatok részvételén alapuló Stratégiai Csoportot – melynek létjogosultságát nemrég megkérdőjelezték – és Formula-1 Bizottságot alacsony hatékonysága miatt megszüntetik, és új alapokra helyezik a szabályalkotást: Ross Brawn nagy tapasztalattal rendelkező, csapatoktól független mérnökgárdája felel majd a műszaki előírások kidolgozásáért. Ennek a csoportnak már a 2021-es szabályrendszer felvázolásában is nagy szerepe volt.

A lap szerint november 7-én a költségvetési limit tervezetét is bemutatják. A kiadásokat évről évre fokozatosan tervezik visszaszorítani, már 2019-től kezdődően. A csapatokhoz megfigyelőket rendelhetnek ki annak ellenőrzése céljából, hogy nem kerülik meg rejtett költségekkel az előírást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: