DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Force India: Mi vagyunk a legjobb csapat

Zsinórban a második évben szerezheti meg a Force India a konstruktőri negyedik helyet, de a csapat úgy gondolja, ők a legjobbak a mezőnyben. Miért állítják ezt és hova érhetnek el 2018-ban?

2017 után 2018-ban is majdnem biztos már a gyártók világbajnokságában a Force India negyedik helyezése, ami önmagában is remek eredménynek számít, de az istálló külön kihangsúlyozza azt, hogy ezt mennyivel kevesebb pénzből érik el, mint jó néhány rivális.

Az önbizalommal szerencsére egyáltalán nincs problémája az indiai istállónak, amely a jövő évben jó eséllyel Force Racing néven indulhat a Formula-1-ben. „A munkánk nagyon figyelemreméltó. Úgy gondolom, nem a negyedik legjobb csapat vagyunk, hanem valószínűleg a második, de inkább a legjobb. Így tudnánk a legjobban meghatározni magunkat” – nyilatkozta Otmar Szafnauer igazgató.

Az istálló úgy véli, hogy messze a leghatékonyabban működnek a mezőnyben, a csapatba invesztált pénzmennyiség és az elért eredmény a legjobb arányban állnak egymással. „Jóval többet érünk el kevesebb pénzből, mint mások. Ez a definíciója „a legjobbnak”. Ezek alapján mi vagyunk a legjobbak, de általában az emberek csak a végeredményt nézik, a körülményeket nem” – folytatta elemzését a csapatigazgató.

A Force India lenne valóban a legjobb és leghatékonyabb csapat?


Privát istállóként természetesen jócskán kisebb költségvetéssel gazdálkodhatnak az indiaiak, mint a gyári támogatással rendelkezők, de még így is jól tartják velük a lépést, a Renault-t és a McLaren-Hondát például magasan verik idén is. Valóban ennyire jól fejleszt a Force India a téli szünetben és év közben is?

„A tavalyi év ugyanezen időszakában az emberek erősen kétségbe vonták, hogy idén ismét negyedikek lehetünk, mivel teljesen új szabályok léptek életbe és a pénzügyi feltételek miatt többnyire hátrányban vagyunk. Szinte esélyt sem látott senki arra, hogy megismételhetjük tavalyi eredményünket”.

„Kiemelkedően jó munkát végeztünk megint, a VJM10 már a szezonkezdettől kezdve nagyon erős volt, ráadásul ahogy teltek a futamok, a konkurenciát egyre jobban magunk mögött hagytuk. A fejlesztési sikereink nem képezik vita tárgyát” – zárta gondolatait Szafnauer. Ha a nyers tényeket nézzük, akkor a Force India 2008 óta íródó történelme valóban siker, mivel eleinte a pontszerzés is csak ritkán sikerült, azóta pedig a középmezőny elejére kapaszkodott az istálló, néhány gyári csapatot is rendszeresen elverve.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: