DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Rossz hír az Ocon-Perez csatára vágyóknak

Az idei F1-es szezonban többször összeütköző párosnak Japánban is megtiltotta a csapat, hogy csatába bocsátkozzanak egymással, és egyelőre úgy tűnik, a Force India nem fog változtatni politikáján.

Montreal, Baku és a Hungaroring után Spa-Francorchamps volt az utolsó csepp a pohárban a Force India vezetőinél: egyszerűen megtiltották Esteban Ocon és Sergio Perez számára, hogy pozíciókért harcoljanak egymással a pályán. Suzukában ismét egymás mögött autózott a két rózsaszín autó, és Sergio Perez kérlelte is a csapatát, hogy hadd próbálkozzon az előzéssel, ám nemleges választ kapott. A mexikói a futam után elismerte, egyértelműen a csapatutasítás hozta nehéz helyzetbe, és egyelőre úgy áll a dolog, hogy a Force India nem szándékozik változtatni hozzáállásán.



Amikor az Autosport megkérdezte a csapat műveleti igazgatóját, Otmar Szafnauert a csata lehetőségéről, így válaszolt: „Miután biztos a negyedik hely, le fogunk ülni mindenkivel, és megnézzük, hogy versenyezhetnek-e ismét” - mondta a szakember. Az igazgató nem zárta ki, hogy 2018 elején is csapatutasítást fognak alkalmazni pilótáik között abban az esetben, ha sem Perez, sem pedig Ocon nem tudja meggyőzni az alakulatot arról, hogy tisztán fognak versenyezni egymással.

„Mindig a csapat az első” - folytatta Szafnauer. „Ha bebizonyítják, hogy az idei év után képesek a tiszta küzdelemre, biztos, hogy meg fogjuk fontolni. Hülkenberg és Checo így tett, és nem ütköztek egymásnak, és ha ismét ez történne, nem lenne okunk rá, hogy csapatutasítást alkalmazzunk.” A szakember hozzátette, a tény, ahogyan a pilóták elfogadták a gárda útmutatását, jól példázza, hogy elismerték múltbéli hibáikat. „Mindketten okos srácok, remélem, gyorsan megtanulják majd a leckét. Az a filozófiánk, hogy maximalizáljuk a csapatban rejlő potenciált, és mindent meg kell tennünk, amely ehhez szükséges.”

„Általában az, hogy hagyjuk a pilótákat versenyezni, és olyan gyorsak vagyunk, amennyire csak lehet, elég is ehhez. De amikor elkezdenek többször egymásnak ütközni, nem tudjuk a legtöbbet kihozni a csapatból, ezért más eszközökhöz kell fordulnunk. Pontosan ezt tettük. Amikor úgy látjuk, hogy boldogan hagyjuk őket egymással versenyezni, és szerintünk jobb is, mintha visszatartanánk kettejüket, akkor meg fogjuk lépni - de ez az idő még nem jött el” - zárta nyilatkozatát Szafnauer.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: