DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Most sokkal nyugodtabban nyilatkozott a Ferrari elnöke

Malajzia után ingerült volt, a suzukai események láttán azonban sokkal visszafogottabb véleményt formált Sergio Marchionne, a maranellói F1-es gárda elnöke, aki még mindig bízik benne, hogy sikerül megszerezniük a világbajnoki címet.

Miután egy hétvégén belül ugyanaz a probléma Kimi Raikkönen és Sebastian Vettel autójában is felmerült a Malajziai Nagydíj hétvégéjén, Sergio Marchionne elégedetlen volt az autó egyes elemeinek működése miatt, és szervezeti változásokat helyezett kilátásba. A Ferrari suzukai teljesítményét sem teheti a kirakatba, miután Raikkönen váltóhiba miatt a mezőny közepéről rajtolva ötödik lett, Sebastian Vettelt pedig egy hibás gyujtógyertya vetette vissza, és kényszerítette a verseny feladására.

Egy héttel ezelőtti frusztráltságának azonban nyoma sem volt az elnök CNBC-nek adott nyilatkozatában: „Még nincs veszve a Ferrari szezonja” - mondta Marchionne, noha az olasz lapok egyhangúan leírják a Scuderia idei esélyeit. „Austinnal együtt még négy versenyünk van hátra, és továbbra is elkötelezettek vagyunk. A Ferrari szerénységével mondhatjuk, hogy hatalmas előrelépést tettünk az autóval, és anélkül, hogy arrogáns lennék, hozzátenném, hogy egy szinten volt a Mercedesével, ha nem jobbnak bizonyult nála.”



„A tény, hogy a Red Bull is fejlődött, fontos, de nem hinném, hogy befolyásolná a Ferrari helyzetét a verseny során. Biztos vagyok benne, hogy ha nem lettek volna problémáink, ahogyan az utóbbi három hétvége során, egészen más dolgokról lehetne beszélnünk. Amikor egy 59 eurós elem romlik el egy milliókat érő autóban… olyasvalami, amely technikai szempontból kevésbé fontos, nos, az nagyon zavaró tud lenni. De mivel a probléma előjött, kezelni kell. Úgy vélem, meg kell újítanunk a minőségellenőrző folyamatainkat a Forma-1-ben.”

Az elnök teljes mértékben vállalta a következményeket: „Ez egy olyan probléma, melyet az utóbbi időben hajlamosak voltunk félvállról venni, mert soha nem bizonyult ilyen fontosnak. Most azonban legalább három alkalmat meg tudnék nevezni, ahol a hiba katasztrofális eredménnyel járt a teljesítményre nézve. Vannak bizonyos dolgok, melyek technikai értelemben relatív értékkel rendelkeznek, és ki fogjuk javítani ezeket a hibákat.”

Az utóbbi hetek negatív eredményei ellenére Marchionne nem akar balszerencséről beszélni: „Az az igazság, hogy a szingapúri hibák, a nevetséges turbóproblémák, valamint a vasárnapi gyertya-meghibásodás után sem beszélhetek balszerencséről, mert nem hiszek benne. Fontos azonban, hogy ne veszítsük el az önbizalmunkat, amely idáig juttatott minket.”

„Emlékezzünk csak vissza: tavaly senki sem adott volna egy lyukas garast sem arra, hogy itt leszünk majd, ezért lenyűgöző, amit a csapat véghez tudott vinni. Mérhetetlenül bízok benne, hogy a következő négy verseny során le tudjuk faragni a hátrányt a Mercedeshez képest. Adjanak idő nekünk” - tette hozzá az olasz-kanadai.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: