DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Így fest a Japán Nagydíj valódi rajtrácsa

Ahogy azt megszokhattuk az F1-ben, az időmérő végeredménye ezúttal sem egyezik meg azzal, amilyen sorrendben a versenyzők nekivágnak majd a futamnak: összesen öten kaptak büntetést – szombat estig.

Elsőként Carlos Sainzról derült ki, hogy az erőforrás-elemek cseréje miatt húsz rajthellyel hátrébb sorolják majd Suzukában, majd hozzá csatlakozott Fernando Alonso, aki a maga plusz 35 helyével ki is bérelte az utolsó pozíciót magának. Jolyon Palmer is kapott egy húszhelyes büntetést hasonló okok miatt, míg a mezőny két finn pilótája, Valtteri Bottas és Kimi Raikkönen váltócsere okán kénytelen öt hellyel hátrébbról indulni, mint ahova a szombati időmérőn kvalifikálták magukat.

Ez persze a teljes sorrendet megbolygatta, s tulajdonképpen csak a pole-pozíciós Lewis Hamilton maradt a helyén: csapattársa büntetésével épp legfőbb világbajnoki ellenfele, Sebastian Vettel rajtolhat mellőle – reméljük, ez egy remek párharcot fog eredményezni a Mercedes és a Ferrari pilótája között. Őket a Red Bullok követik a második sorban, míg a büntetések legnagyobb nyertese talán Esteban Ocon, aki az előkelő ötödik pozícióból vághat neki a Japán Nagydíjnak a Force Indiával.

Bottas végül a hatodik, Raikkönen pedig a tizedik kockába állhat majd fel a büntetések kiosztásának sorrendje miatt: a 2007-es világbajnokot a másik nagy előrelépő, Stoffel Vandoorne is megelőzi. Így állunk tehát itthoni idő szerint szombat késő este, de a Formula-1-et ismerve egyáltalán nem kizárt, hogy a vasárnap reggeli futamig még további változások történnek majd – mindenesetre mutatjuk a jelenlegi állapotot:

Japán Nagydíj – a rajtrács:

1. Lewis Hamilton    
  Mercedes    
    2. Sebastian Vettel
      Ferrari
3. Daniel Ricciardo    
  Red Bull    
    4. Max Verstappen
      Red Bull
5. Esteban Ocon    
  Force India    
    6. Valtteri Bottas
      Mercedes
7. Sergio Perez    
  Force India    
    8. Felipe Massa
      Williams
9. Stoffel Vandoorne    
  McLaren    
    10. Kimi Raikkönen
      Ferrari
11. Nico Hülkenberg    
  Renault    
    12. Kevin Magnussen
      Haas
13. Romain Grosjean    
  Haas    
    14. Pierre Gasly
      Toro Rosso
15. Lance Stroll    
  Williams    
    16. Marcus Ericsson
      Sauber
17. Pascal Wehrlein    
  Sauber    
    18. Jolyon Palmer
      Renault
19. Carlos Sainz    
  Toro Rosso    
    20. Fernando Alonso
      McLaren
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: