DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Eldőlt, a Renault-hoz igazol az FIA-ellenőr

Nem nyugodnak a kedélyek a Budkowski-ügy miatt felháborodott istállók között, bár a francia csapat vezetője a bejelentéssel egy időben azt is megerősítette, próbálják késleltetni új szerzeményük érkezését, enyhítve ezzel a népharagot.

Egy hete, a Malajziai Nagydíj hétvégéjén robbant, és váltott ki felháborodást a legtöbb csapat vezetőségében a hír, miszerint Marcin Budkowski, a pár hete még az FIA-nál dolgozó technikai ellenőr felmondása után a Renault felé veszi az irányt, méghozzá a lehető legrövidebb időn belül. Érthető módon ez a fejlemény sokakban ellenérzéseket váltott ki, hiszen az FIA kötelékében Budkowski feladata volt többek között az is, hogy nyomon kövesse és jóváhagyja az F1-es csapatok fejlesztéseit, így olyan értékes titkokkal rendelkezik az összes résztvevő autójáról, amelyek felbecsülhetetlen értékűek a paddockban.

renault



A szerződések értelmében ugyanis Budkowskinak csak három hónapos „kényszerszabadságot” kell kivennie, mielőtt munkahelyet vált, ahogy az a csapatok rangos technikai szakemberei esetében is lenni szokott, ám ezt esetében sokan túl kevésnek tartják, figyelembe véve, hogy mennyi mindent tud a riválisok készülő fejlesztéseiről.

A Renault a Japán Nagydíj péntekjén hivatalos közleményben is megerősítette az új szerzemény érkezését, egyúttal viszont Cyril Abiteboul csapatvezető hangsúlyozta, hogy nem akar nézeteltérést a többi csapattal, így hajlandó lenne három helyett hat hónapot is várni Budkowski alkalmazása előtt.

„Egyértelművé vált, hogy a Renault vezetőségi szerkezetének erősítésre van szüksége. Marcin küldetése az lesz, hogy Enstone-ban vigye véghez ezt az erősítést, annak érdekében, hogy a Renault 2020-ra a Formula-1 legjobb csapata közé kerüljön” - mondta Abiteboul a közleményben, majd a suzukai sajtótájékoztatón ennél többre is kitért.

„Végig azt hangsúlyoztuk, hogy nem akarunk nagyon rámenősek lenni ebben az ügyben. A szerződése értelmében már a következő év legelején csatlakozhatna, de konstruktív egyeztetéseket tartottunk erről az FIA-val, és közel vagyunk egy olyan kezdési időpont megállapításához, amely mindenki számára elfogadható lenne. Valószínűleg április eleje lesz belőle, vagyis megduplázzunk a szabadságát.”

Az is kiderült, milyen pozíciót is szánnak Budkowskinak: tulajdonképpen második csapatvezető lesz, aki az Angliából és Franciaországból egyszerre irányított istálló előbbi részlegéért felel majd, betöltve ezzel a csapattól a szezon elején távozott Frederic Vasseur helyét. A közlemény szerint a szakember a jelenlegi enstone-i technikai vezetők, Bob Bell, Nick Chester és Rob White felett fog állni.

„Fred Vasseurrel próbáltunk megvalósítani valamit, ami sajnos nem jött össze, és ő már a Saubernél lelt új otthonra. Így még volt egy betöltésre váró pozíciónk, egyszerűen azért, mert rengeteg a tennivaló. Szükségem van valakire, akiben bízhatok, akivel összedolgozhatunk, és aki az enstone-i csapat fejlesztésével foglalkozik” - magyarázta Abiteboul.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: