DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Mágikus motorüzemmódon dolgozik a Renault

A francia gyártó úgy érzi, erőforrásuk versenytempóban már utolérte a riválisokét, így áthelyezhetik a hangsúlyt arra, amiben még hátrányban vannak. Jövőre érkezik a spéci időmérős mód.

Bár egyre többen érzik azt, hogy a Renault által szállított erőforrás az idény végéhez közeledve versenyképessé vált a riválisokkal szemben, egy dolgot még sokan hiányolnak: azt a bizonyos „mindent bele” időmérős opciót, amivel a Mercedes és a Ferrari már régóta rendelkezik. Christian Horner szerint főként ez az a beállítás, amivel a Mercedes olyan versenyképes tud lenni. „Az a gond az időmérőkön, hogy mi nem rendelkezünk olyan nagy teljesítményű üzemmóddal, mint riválisaink. Biztos vagyok benne, hogy ezen közel fél másodperc megy el” – idézi a Red Bull főnökét az Autosport. Horner szerint a legutóbbi alkalommal minden hátrányukat az egyenesekben szedték össze. „Láthattuk az időmérőn [Malajziában], hogy nem volt olyan kanyar, ahol lassabbak lettünk volna a többiektől.”

renault_f1_szerel



A Renault főnöke, Cyril Abiteboul megerősítette, a franciaországi székhelyű motorfejlesztő csapat már dolgozik az ügyön. „Most semmi másra nem koncentrálunk, csak arra, hogy versenyképes motort készítsük jövőre.” A francia szerint ez nem csak a tempót takarja, hiszen úgy érzi, abban már most is jók. „Vasárnaponként [a motor] már egyértelműen versenyképes, ám a szombati időmérőkön még vannak hiányai. Nem rendelkezünk afféle 'mágikus' kvalifikációs móddal, de már keményen dolgozunk rajta.”

Míg a csapatok főként több szombati teljesítményt kívánnak, Abiteboul számára egy másik terület még ettől is fontosabb. ”A megbízhatóságra kell hangsúlyt fektetnünk. Sok pontot veszítettünk el a csomag megbízhatatlansága miatt, amit az én szememben a folyamatosan változó csapat okozott. Növekszünk, sok embert vettünk fel, ilyen esetekben pedig tipikusan ez a terület sérül. A közeljövőben ez lesz az első probléma, amit megoldunk.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: