DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ericsson túlsúlyos csapattársához képest

A svéd jóval termetesebb csapattársánál, ami szerinte nem csak a nyers tempóban, hanem egy jobb ülés megtalálásában is hátráltatja őt. Jövőre a Williamshez ment volna, de a legjobb esélye a Sauber.

Az F1-es csapatoknak szinte minden, autót érintő szabályváltozás során meg kell birkózniuk egy feladattal: a lehető legközelebb kell kerülniük az előírt minimumsúlyhoz.  A Malajziai Nagydíjat követően Valtteri Bottas nyilvánosságra hozta, a Mercedes például a pénteki edzéseket követően pár kiszerelt szenzorral spórol meg néhány grammot az autón. A Sauber becslései szerint Marcus Ericsson 4-8 kilogramm súlytöbblettel kénytelen versenyezni csapattársához képest, ő maga pedig azt mondja, az utóbbi időben ez a szám csak növekedett.

ericsson-2017-portre



Ericsson 0 pontjához képest Pascal Wehrlein idén 5-öt tudott begyűjteni, emellett az időmérőkön is rendszeresen csapattársa előtt végez. A képet az árnyalja, hogy versenytempójukat tekintve minimális az eltérés közöttük. „Közel vagyunk egymáshoz, de ő jobb számokat produkál, ami nem igazán tetszik” – idézi szavait az Autosport. „A súlyhátrányommal pláne nincs egyszerű dolgom. Az év elején kissé kevesebb volt, de az utóbbi 4-5 futam óta már 10 kilogrammról van szó, ami körönként 3-4 tizedet is jelenthet.” A svéd mindenáron fogyni szeretne, de ez egy termetesebb pilótának mindig nehezebb. 180 centiméterével ő a mezőny egyik legmagasabbja. 

A 27 éves pilóta jövője egyelőre bizonytalan, hiszen jelenlegi istállójából a Ferrari szeretne fiókcsapatot csinálni, majd saját újoncait autóba ültetni. „Sok-sok éve az egyik legrosszabb autóval versenyzem az F1-ben, így nehéz villantani, nehéz jobb ülést találni” – vallja be Ericsson. A versenyző menedzsmentje a Williamsszel is felvette a kapcsolatot, ám a legutóbbi hírek alapján nem számol vele a grove-i székhelyű gárda. „Jelen pillanatban a Sauber a legjobb esélyem, a Williams valószínűtlen számomra” – erősíti meg. „Átvettük a lehetőségeket, amit mindenkinek meg kell tennie, aki nem rendelkezik szerződéssel. Jelenleg semmi sem dőlt el. A menedzsmentem keményen dolgozik, meglátjuk, mi sül ki belőle.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: