DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Feleslegessé válhat az F1-es Stratégiai Csoport

Az utóbbi napok történéseinek fényében a nagy csapatokat tömörítő testület létjogosultságáról folyik a vita a paddockban - már a működése is több kritikust szerzett magának.

A Forma-1-es Stratégiai Csoport azzal a céllal jött létre, hogy a száguldó cirkusz nagycsapatai, a Ferrari, a Red Bull, a Mercedes, a McLaren, a Williams és a Force India, az FIA, valamint az F1 vezetésének képviselőivel kiegészülve megtárgyalják a legújabb szabálytervezeteket, melyeket aztán az F1-es Bizottság elé tárhatnak. A tagok Sepangban rögtönzött ülést tartottak a leendő Renault-mérnök, Marcin Budkowski ügyéről, majd később nyílt levélben fordultak Jean Todthoz és Chase Carey-hez a Stratégiai Csoport jövőjével kapcsolatban.

A Liberty Media szerepvállalása óta a négy körön kívüli alakulat, a Renault, a Toro Rosso, a Haas és a Sauber megfigyelői státuszban lehet jelen a tárgyalásokon, amely azt jelenti, hogy nem rendelkeznek szavazati joggal (minden résztvevőnek 1-1, az FIA-nak és az F1 vezetésének is hat-hat szavazata van). A Csoport egyik hátránya az volt, hogy több kulcstéma sem jutott el az F1-es Bizottság felé, a csapatok pedig azt fontolgatják, hogy ezentúl minden egyes tervet egyenesen a Bizottság elé terjesztenek majd, anélkül, hogy Stratégiai Csoportnak tárgyalnia kellene róluk.



Mindez azért is fontos, mert a Motorsport információi szerint Chase Carey és Ross Brawn, az F1 vezér-, illetve szakmai ügyvezető igazgatója többször jut közös nevezőre az FIA-val, mint Bernie Ecclestone idejében, ez pedig a gárdák hangját halkítaná. Egy meg nem nevezett csapatfőnök szerint a Stratégiai Csoport egyszerűen „vitatestületté” alakulhat át, ahol a résztvevők csak kikérik egymás véleményét arról, hogy mi jó, vagy éppen rossz a sportág működésében.

Sepangban arról is szó esett, hogy ki elnököljön majd a Stratégiai Csoport jövőbeli ülésein - eddig Jean Todt FIA-elnök töltötte be ezt a szerepet -, és arra jutottak, hogy a csapatok rotálása helyett a kereskedelmi jogok tulajdonosának nevében Chase Carey, vagy Ross Brawn legyen a testület alkalmainak formális vezetője. Persze a résztvevők nem mentek el az anyagiak mellett sem: az F1 vezetése arra számít, hogy bevételeik csökkenni fognak, például az olyan kísérleti események, mint a londoni utcai bemutató miatt.

Így a csapatok sem jutnak annyi pénzhez, mint korábban, a csökkenés mértéke várhatóan 1-2 millió font körül alakul majd - a mezőny tagjai hamarosan arról is szeretnének beszélni, hogy a londonihoz hasonló show-kat új befektetők segítségével, vagy a nyereségből szeretné finanszírozni a Liberty Media. A Stratégiai Csoport következő ülésére egyébként november 7-én kerül sor. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: