DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Irreális árat kérnek a csapatoktól a halóért

Mint ismert, a fejvédő eszközt nem az F1-es istállók fogják gyártani, hanem külső beszállító: több részlet kiszivárgott róla, köztük a gyártók kiléte és az eltúlzott árazást.

Ahogy múlik az idő, egyre több részletet tudunk meg az autókra felkerülő, pilóták fejét óvó eszközről, a halóról. A német Auto Motor und Sport lap több információ birtokába jutott a biztonsági megoldásról, melynek gyártását az FIA egy külső cégre fogja bízni. A lap tudomása szerint három vállalat nyújtotta be pályázatát a Nemzetközi Automobil Szövetségnek, melyek közül kettőt nevesítenek, az olasz Breda, valamint a német CP Autosport céget. Utóbbi a versenyzés mellett a repülőgép- és rakétaiparban is érdekelt.

A gyártókat október elején vizsgáztatja az FIA: prezentálniuk kell, hogy halójuk minden biztonsági feltételnek megfelel. A kritériumokat teljesítő gyártók ezután forgalmazhatják termékeiket a Formula-1, Formula-2 és Formula-E csapatai számára.



Ugyancsak a lap tudomására jutott, milyen árért tervezik kínálni a halót a csapatok számára, az összeg pedig hajmeresztő. Az istállók beszámolója szerint 13 és 24 ezer euró között kell majd megvásárolniuk a halo darabját, ami 4-7,5 millió forintnak felel meg. A Formula-1-ben persze eurómilliós tételek repkednek, egy 10 kilogrammos titánkeretért azonban ez az árazás túlzottnak tűnik. A lapnak Andy Green, a Force India technikai igazgatója kijelentette, drágállja az összeget, Günther Steiner Haas-csapatfőnök pedig arról beszélt, nem csupán az autókhoz, hanem a töréstesztekhez is szükségük lesz halókra, így minimum ötöt kell megrendelniük.

A német lap arról is beszámolt, milyen terheléspróbát kell kibírnia a halónak az FIA töréstesztjein. A vizsgálat két ponton mér: elöl hosszirányban 46 kiloNewton, függőlegesen 116 kN erőt fejtenek ki a halóra, a hátsóbb mérési ponton oldalirányban 83 kN, hosszirányban 93 kN hatást. Az erőkifejtések 5 másodpercig tartanak, ezalatt a túlélőcella nem károsodhat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: