DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Kútba esett Robert Kubica F1-es tesztje

Egy ideig úgy tűnt, Robert Kubica is részt vehet Lance Stroll privát tesztjén Suzukában, ám máshogy döntöttek és nem adtak lehetőséget a lengyelnek a Szingapúri Nagydíj után. Mi áll a háttérben és mi lesz most Kubicával?

Eleinte arról szóltak a hírek, hogy Szingapúr után alig másfél nappal Stroll egy privát tesztelés keretén belül kétnapos gyakorlást végez Suzukában, hogy még inkább tapasztalatot szerezzen, majd rá egy nappal Robert Kubicát is kipróbálhatta volna a Williams-Mercedes. A tervnek azonban csak az első része teljesült, inkább Stroll tesztje után hajóval átvitették a két versenyautót Austinba, hogy a kanadai még az USA Nagydíj előtt tapasztalatot szerezzen a számára új pályáról. Vajon miért nem adott még egy napot Stroll, hogy a lengyel is kipróbálja az autót, ennyire számított egyetlen nap?

Ez csapás Kubica számára, mivel újra megmutathatta volna tudását egy Formula-1-es autóval, ezzel javíthatta volna helyzetét, hogy megszerezze a Williams másik ülését. Rajta kívül még Felipe Massa és Paul di Resta pályázik eséllyel az ülésre, igaz nemrég Jolyon Palmer is bejelentkezett, bár a Renault pilótájának nem tűnik úgy, hogy sok esélye van. Formálisan még Fernando Alonso is versenyben van, de a spanyol esetében sokkal valószínűbb a hosszabbítás a McLarennél.

Nem lopták be magukat a rajongók szívébe Strollék ezzel a lépéssel, Kubica viszont nem adja fel


Felmerül a kérdés, hogy egyszerűen csak akadályozni akarták Strollék Robert Kubica visszatérését? A Williamsnek alternatív megoldás után kell néznie, még egy 2014-es versenyautója maradt, amit esetleg felkészíthet egy tesztelésre valamelyik európai pályán, ám ehhez bármilyen hihetetlen, Kubicának financiális szponzort kell szereznie. Bár nem Strollék irányítják az istállót és elméletileg a pilótakérdésbe sincs beleszólásuk, az a csapat dolga.

Paddy Lowe szava is döntő fontosságú lehet, de ismerjük Lawrence Stroll fizetési hajlandóságát, ha a fiáról van szó. Az valamennyire érthető, hogy Lance Stroll tesztprogramját fizeti, de nem akarja, hogy ugyanabból a pénzből a Williams egy másik pilótát is teszteljen ugyanazon a helyszínen. Ezek a pilótapolitikai nehézségek merültek fel Kubica esetében jelenleg, ami kérdés, hogy mennyire nehezíti meg a népszerű lengyel dolgát, hogy újra megmutassa magát a pályán.

Kubica a szakértők szerint még mindig az elsőszámú jelölt a Williamsnél Stroll mellé, bár kérdés, hogy a jövőbeli viszony hogy alakulna, ha rögtön egy ilyen lépéssel kezdett a kanadai.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: