DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

A McLaren nyerné az önzetlenségi versenyt az F1-ben

A wokingi istálló nem mondhatja el magáról, hogy fényes anyagi helyzetben lenne, ám a sportág érdekében olyan lépésre is rászánnák magukat, amelyből egyértelműen negatív pénzügyi mérleggel jönnének ki.

A száguldó cirkusz négy nagycsapata, a Mercedes, a Red Bull, a Ferrari és a McLaren minden évben úgynevezett konstruktőri bónuszt kap a kereskedelmi jogok tulajdonosától, a sportágban játszott történelmi szerepükért. A Motorsport szerint a legnagyobb összeget a Mercedes és a Ferrari viszi haza (39-39 millió dollárt), utánuk következik a Red Bull (34 millió dollár), valamint a McLaren (30 millió dollár).

Nos, a McLarenről mindent el lehetett mondani az elmúlt években, csak azt nem, hogy dúskálnának a pénzben: a teljesítmény romlásával egyenes arányban csökkent a konstruktőri pontokért kapott jutalom, a gyenge produkció pedig a szponzorok többségét sem győzte meg arról, hogy érdemes maradniuk. A gárda vezérigazgatója nemrég azt mondta, lassan alakulnak a dolgok támogatók terén, most pedig teljes mellszélességgel kiállt az F1 anyagi helyzetének javítása mellett.



„A McLaren nevében elmondhatom, nagy rajongói vagyunk a költségvetési sapkának” - mondta Zak Brown. „Úgy gondoljuk, fontos, és több sportágban is alkalmazzák, versenyképesebbé téve ezzel a küzdelmet. Jól tudjuk, hogy egyike vagyunk azon négy csapatnak, melyek bónuszt kapnak, melynek elvétele okozhat némi fejtörést, de ha a sportág egészségesebbé válik, az mindannyiunknak hasznára lesz majd. Nagyszerű csapat vagyunk, és többen vannak hozzánk hasonló cipőben. Olyan esélyekkel szeretnénk harcolni, mint mindenki más.”

Amikor arról kérdezték az amerikait, hogy vajon a Ferrari és a Mercedes visszautasítaná-e a költségvetési sapka bevezetését, így válaszolt: „Úgy vélem, hogy azok, akik ezt megengedhetik maguknak, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy így is legyen, mert ebből van az előnyük - ez viszont olyan, mintha két extra játékosuk lenne a futballpályán. El kell jutnunk odáig, hogy mindenki ugyanakkora ütővel játsszon.”

Brown hozzátette, hogy a költségvetési sapka elengedhetetlen lesz a jövőben, kidolgozása azonban komoly figyelmet igényel. „Biztos vagyok benne, hogy lesz valamilyen megkötés, és nem egy véletlenszerű számot fognak meghatározni. Segíteni kell a csapatokon, hogy mindezt hogyan tudják keresztülvinni. A költségek csökkenni fognak, ez pedig már régóta esedékes.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: