DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ezentúl büntetik a trükkös felállást a rajtrácsra

Nem lóghatnak ki jövőre az autók a rajtkockából úgy, mint Vettel Ferrarija a Kínai Nagydíjon: szigorúan büntetik azokat, akik nem felelnek meg az eddigi szürke zónát tisztázó szabálynak.

A 2017-es Kínai Nagydíjon sokan szabálytalannak érezték Sebastian Vettel elhelyezkedését a kijelölt rajtkockában: az autó két kereke kilógott a felfestett vonal mögül, a versenyző ezzel egy vízfoltot került el. Vettel rajtját az FIA rendszere emiatt nem is tudta érzékelni, a versenyző mégsem kapott büntetést: a nem egyértelmű szabályok miatt nem lehetett illegálisnak minősíteni beállását.



Az FIA ennek megfelelően módosította 2018-as sportszabályzata 36.13-as cikkelyét:

A 38.3 c) vagy d) cikkelyben részletezett büntetések valamelyikét vetik ki, amennyiben úgy ítélik meg, bármelyik versenyző:

a) Megmozdult, mielőtt a rajtjelet megadták, ennek elbírálása az FIA által jóváhagyott és kiosztott, minden autóra felszerelt jeladó alapján történik, vagy;

b) Az autóját úgy helyezte el a rajtrácson, hogy a jeladó nem képes észlelni az első mozdulatot, amellyel az autó elmozdult a rajtrácsról, mikor a rajtjelet megadták.

A szabályt a kiugrást észlelő jeladó perspektívájából fogalmazták meg, a rajongók számára azonban sokkal fontosabb vonatkozás, hogy lényegében megtiltja az olyan trükkös beállásokat, mint Vettelé Kínában. Szabályszegés esetén áthajtásos vagy stop-and-go büntetést oszthatnak ki. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: