DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Hakkinen vicces példával illusztrálta a rajtbüntetéseket

1998 és 1999 F1-es világbajnoka teljesen elítéli a jelenlegi büntetésrendszert a Formula-1-ben, és ő is azok táborába tartozik, akik szerint nem a pilótáknak kellene bűnhődniük a csapat hibáiért.

Mika Hakkinen nemrég arról elmélkedett, hogy a fiatal pilótáknak túl könnyű dolguk van az F1-ben, az Ubimetnek írt legutóbbi cikkében pedig a rajtbüntetésekre tért ki. Az utóbbi hetekben komoly vita alakult ki a rendszerről, hiszen megoszlanak a vélemények a helytállóságával kapcsolatban, a finn azonban nagyon markánsan fogalmazta meg gondolatait: „Nevetséges, hogy egy pilótát kell hátrasorolni azért, mert elemet cserélnek a motorjában.”



„Úgy vettem észre, hogy könnyű kritizálni a rendszert, miközben nehéz előállni a megfelelő alternatívával, az viszont egyértelmű, hogy a pilóta nem lehet bűnös azért, mert a csapatnak, vagy a beszállítónak új elemekre van szüksége. Ez olyan, mintha egy gyerek csínyt követne el az iskolában, és az egész család bajba kerülne miatta! Nem igazán van értelme, és a rajongók is nehezen tudják követni” - mondta Hakkinen.

A finn jól emlékszik arra - őt is tiltották el veszélyes vezetés miatt -, hogy anno a pilóták csak akkor kaptak büntetést, ha a pályán valami vétséget követtek el. „Ez normális, és még mindig vannak ilyen büntetéseink. Bizonyos esetekben lehet pénzbüntetéssel is élni, hogy komolyabban vegyék. A motorok és a váltók miatti büntetések viszont teljesen más szintet képviselnek, és igazságtalanok a versenyzőkkel szemben.”

„A csapatok és a motorgyártók ismerik a szabályokat, amikor terveznek, és autót építenek, vagy fejlesztéseket vetnek be rajtuk. Így ha valami rosszul sül el, vagy változtatniuk kell, akkor őket kellene büntetni, nem pedig a pilótákat, akik versenyezni akarnak, valamint a rajongókat, akik azt várják, hogy a hőseik onnan induljanak, ahová kvalifikáltak” - tette hozzá az expilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: