DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Frank Williams végleg befejezi

Újabb ikonikus csapatfőnökkel lesz szegényebb a Formula-1, a Williams csapat alapítója, Frank Williams már nem utazik el több F1-es hétvégére. Rengeteg csatát megélt, most végleg nyugdíjba vonul.

Frank Williams ugyan még mindig, amikor csak tehette, a Formula-1-es versenyhétvégék többségére elutazott annak ellenére, hogy már évek óta lánya, Claire Williams irányítja a híres istállót. A csapatfőnök most jelentette be, hogy a 75 éves legenda súlyos betegsége miatt már nem utazik el több versenyre.

Nemrég hosszas kórházi ápolásra szorult Frank Williams, de Claire szerint ebből már kigyógyult, édesapja jól van. 1986-ban azonban egy közlekedési baleset következményeként lebénult mindkét lába és részben két karja is. Gerincsérülése miatt ezt gyógyítani nem lehet azóta sem, állapota pedig az utóbbi három évtizedben fokozatosan súlyosbodott. A tetraplegia pedig lassacskán karjait is lebénította, így most döntött a végérvényes nyugdíjba vonulás mellett.

Még a balesete előtt Nigel Mansellel 1985-ben


„Örökre megfertőződött a motorsporttal, az egész élete a Formula-1-ről szólt és ez most is így van. Kár, hogy már nem képes velünk utazni a helyszínekre, de még most is szereti ezt a sportot, pontosan ugyanannyira, mint az első napon” – magasztalta édesapját Claire Williams.

Érdekesség, hogy hosszú évtizedek óta először nem képviseli senki a Williams családot a következő versenyeken, ugyanis a 41 éves Claire hamarosan életet ad kisfiának. Ez azonban csak időleges, már most előretervez a csapatfőnök. „A 2017-es szezon nagy csalódás számunkra, nyilván a többi csapat jobb munkát végzett versenyautóik fejlesztésekor és év közben csúnyán lemaradtunk. Az utóbbi egy-két évben a Formula-1 rengeteget változott” – ismerte el az idei gyengébb eredményeket Claire Williams.

Húsz év különbség a két kép között, 1989-ben és 2009-ben Ron Dennisszel

„A Ferrari, a Mercedes, a Red Bull szinte korlátlanul költheti a pénzt a fejlesztésekre, ez sajnos mindig ellenünk dolgozik. De soha nem adom fel nagy álmomat, hogy a Williams újra győzzön. Ha ugyanis eljönne ez a pillanat, hogy kialszik a láng, azonnal össze kell pakolni a holmidat és hazamenni. De ettől én nagyon messze vagyok” – zárta gondolatait a Williams-lány.

Frank Williams egyébként számos híres világbajnokot adott a sportnak, Williams-versenyautóval nyert vb-címet Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill és Jacques Villeneuve is. Igaz, kerek húsz éve nem nyert világbajnokságot az istálló, utoljára ehhez 2003-ban álltak közel.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: