DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Jött az új főnök, rögtön nőni kezd a Sauber

A hinwili alakulat 2018-ban újra az F1 középmezőnyében küzdene, így több területen is komoly bővítések vannak tervben náluk.

Figyelemre méltó átalakítások zajlanak a svájci istálló berkein belül. Új csapatfőnökük, Frederic Vasseur korábban a Ferrarival ütött nyélbe egy jelentős egyezményt, most pedig a belső átalakításokra kerít sort. A cél: közel száz fővel növelni a személyzet számát. Jelenleg körülbelül 320 fő dolgozik a csapatnak, ami egy F1-es mezőnyben kifejezetten alacsonynak számít. Vasseur célja ezt négyszázra emelni, mely bővítés során szinte minden részleget érintenének. 

sauber_2017_csapatkep



„Túl kevesen vagyunk” – nyilatkozott a francia. „Minden osztályt bővítenünk kell, különösen az aerodinamikait. Körülbelül 400 fő a célunk.” Vasseur korábbi csapatát, a Renault-t hozta példának, ahol egy évig dolgozott. „Mikor tavaly a Renault-hoz csatlakoztam, 470-en voltunk, mikor eljöttem, már 600-an.”

Természetesen egy bővítés során kulcsfontosságú a megfelelő emberekre rátalálni, amiről korábban a szintén bővítés alatt álló Force India ügyvezető igazgatója is beszélt. Vasseur osztja véleményét. „Ha bővíted az állományt, a költségvetésnek ezt követnie kell, de nem ez a legnehezebb része a dolognak. A megfelelő embereket kell megtalálni és testhezálló pozícióba kell helyezni őket. A bővítés legrosszabb módja, ha egyszerűen csak még több embert veszünk fel. Ettől még az is jobb, ha 320-an maradunk.”

A svájci székhelyűség talán nehézséget jelenthet az új munkaerő keresésekor, hiszen a legtöbb F1-es csapat székhelye Nagy-Britanniában van. Vasseurt ez a kihívás nem aggasztja. „Vannak előnyei és hátrányai is. Ha Nagy-Britanniában élsz, könnyen mozogsz egyik csapatból a másikba. Hozzánk viszont többen is Németországból jönnének dolgozni. Én is elköltöztem Svájcba, aminek nagyon örülök.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: