DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton: Megtanultam a leckét Vetteltől

Általában Lewis Hamilton a saját útját szereti járni, legyen szó bármiről is. Sebastian Vetteltől azonban egy nagyon fontos dolgot tanult meg az idei évben.

Alig négy nappal nagyszerű monzai győzelme után újra versenyautóba ült Lewis Hamilton a kétnapos Le Castellet-i Pirelli tesztelés során. Ahogy Hamilton elmondta korábban, ez tőle szokatlan, mivel egyáltalán nem számít tesztelőnek és általában nem is szakított időt erre a korábbi években az év eleji tesztnapokat kivéve.

A franciaországi tesztre azért jelentkezett önként Hamilton, mert az idei év első felében Sebastian Vettel vélhetően annak is köszönhette kirobbanóan jó formáját és egyben gumikezelését, hogy a tavalyi évben a Pirelli 2017-es abroncsainak tesztelésekor egyedül ő vette a fáradságot autóba ülni. Minden más topcsapat tesztpilótát küldött, Vettel azonban szorgalmasan rótta a köröket és remekül kiismerte a gumik viselkedését.

Hamilton több pályán is szenvedett az abroncsokkal, nem akar újra ebbe a hibába esni. Ilyen apróságokon is múlhat adott esetben egy világbajnoki cím. „Igen, önként jelentkeztem a tesztelésre. Megtanultam a leckét Vetteltől” – utalt arra Hamilton, hogy német riválisa több ezer kilométeren át nyüstölte az idei évre felkészülve az akkor újnak számító gumikat és kevésbé tudott neki meglepetést okozni.

Vettel egyébként a Pirelli visszatérésekor, néhány évvel korábban szintén az egyetlen olyan pilóta volt a tesztelők sorában, aki nem csak tesztversenyző. A német egyedül annyi kilométert tett meg, mint a többi világbajnokságban is szereplő rivális összeadva. A legszorgalmasabb egyébként a Mercedes színeiben Pascal Wehrlein volt.

Hamilton jövőre már nem ad előnyt Vettelnek


Nézzük az élmezőnyt:

Pascal Wehrlein, Mercedes – 3248 kilométer
Pierre Gasly, Red Bull Racing - 2494
Sebastian Vettel, Ferrari – 2228
Sebastien Buemi, Red Bull Racing – 1190
Kimi Raikkönen, Ferrari – 1054
Max Verstappen, Red Bull Racing – 517

Lewis Hamilton mindössze 50 kilométert próbálgatta az új abroncsokat a csütörtöki nap előtt, míg a csapatok között a Ferrari 4240, a Red Bull 4401, a Mercedes pedig 3507 kilométert tett meg.

Toto Wolff úgy véli, Hamilton azért „bliccelte el” javarészt tavaly a fejlesztőmunkát, mert nagyon éles csatában volt Nico Rosberggel a világbajnoki címért és nem akarta szétforgácsolni energiáit a gumitesztekkel.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: