DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A McLaren rajtbüntetéssel kezdi Szingapúrt is?

Bár a McLaren azért vállalta be a rajtbüntetéseket Spában és Monzában, hogy a nekik fekvő Szingapúri Nagydíjon ne kelljen motort cserélni, úgy fest, nem biztos, hogy összejön a taktikázás.

Minden a terv szerint haladt addig, amíg Stoffel Vandoorne az Olasz Nagydíj időmérő edzésének harmadik szakaszában nem tudott igazi mért kört futni, mert a Honda erőt veszített. A még így is jó rajthelytől végül elesett a belga versenyző, mivel a meghibásodás miatt az erőforrást kénytelenek voltak a kvalifikáció után kicserélni, így mehetett is hátra a rajtrács utolsó negyedébe.

Még mindig kisebb veszteség érte ezzel az istállót, Monza karakterisztikája ugyanis egyáltalán nem fekszik a McLarennek a gyenge motor miatt. A probléma azonban ismét előjött Vandoorne autójával a futam során, így hiába autózott versenyképes köröket, alig a verseny felét követően ismét, vélhetően pontosan ugyanaz a gond jött elő és kiállni kényszerült.

Bár az első hírek arról szóltak, hogy nem kell kicserélni a motort Szingapúr előtt, mivel az MGU-K komponens javítható, valamint a belsőégésű motor hibája is orvosolható büntetés nélkül. Most már viszont a mérnökök nem biztosak benne, hogy megússzák csere nélkül, ráadásul Fernando Alonso autója sem működött tökéletesen, ugyanolyan motor lesz a két autóban. Csak bízni tudnak abban, hogy nem lesz rajtbüntetés és a probléma sem ismétlődik meg.

Sikerül-e a Szingapúri Nagydíj a McLarennek, vagy a rajtbüntetés megint közbeszól?


A McLaren csapatfőnöke, Eric Boullier sem biztos benne, hogy rajtbüntetés nélkül megússzák a pályán, ami végre fekszik a wokingiaknak. „Még nem tudjuk pontosan, hogy ki kell-e cserélni az MGU-K egységet. Javíthatónak tűnik. A kvalifikáción elromlott motor is javítható volt, csak egyszerűen nem volt elég időnk a szerelésre a parc ferme szabályai miatt” – nyilatkozta a csapatfőnök némi optimizmussal.

Természetesen Boullier Szingapúrban bízik leginkább a hátralevő futamok közül, kettős pontszerzésben reménykedik. „Szingapúrban mindkét autónk a Q3-at célozza meg. Budapest után ez a második legjobb pálya számunkra” – tekintett előre bizakodón Boullier.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: