DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Otthon gyenge a Ferrari - Olasz Nagydíj statisztikák

Lewis Hamilton mellett Nico Hülkenberg is feliratkozott egy örökranglista élére, Lance Stroll pedig máris megdöntötte Max Verstappen egyik megdönthetetlennek hitt fiatalsági rekordját. Az Olasz Nagydíj statisztikai összefoglalója beavat a hétvége legérdekesebb adataiba.

Spában beállította, Monzában megdöntötte - sokszor volt már róla szó az elmúlt napokban, Lewis Hamilton mostantól egyedüliként tartja a Formula-1 mindenkori pole-rekordját, miután túllépett Michael Schumacheren, és immár 69 rajtelsőséggel áll. És mivel az idei után legalább még egy, de talán több szezont is a sportban marad, akár jelentősen továbbnövelheti ezt az impozáns számot.

Hamilton mindemellett a monzai pályán is rekordtartó lett. Hatodik alkalommal szerezte meg a pole-pozíciót a versenynaptár leggyorsabb helyszínén, ennyiszer pedig korábban még senkinek nem sikerült: Juan Manuel Fangio és Ayrton Senna ötig jutott, Michael Schumacher pedig „csak” háromig.

00117015_519



Nico Hülkenberg pedig az Olasz Nagydíjon állított be egy másik, a fentinél jóval kisebb büszkeséget jelentő rekordot. 128. futamán beérte Adrian Sutilt, és jelenleg ők ketten azok a pilóták, akik a legtöbb F1-es versenyen rajtoltak el anélkül, hogy egyetlen dobogót is szereztek volna. Ismerve a Renault jelenlegi formáját, nagyon valószínű, hogy Szingapúrt követően Hülkenberg már egyedül fogja vezetni ezt a listát - de persze ha a későbbiek során végre megszerzi a hőn áhított dobogót, a rekord visszaszáll Sutilra.

A Mercedes turbókorszakkal kezdődő dominanciája Monzában a leghangsúlyosabb: 2014 óta mind a négy győzelmet behúzták, minden egyes körben ők álltak az élen, és egyetlen kivétellel mindig a kettős diadal is meglett nekik.  

Valtteri Bottas a harmadik legjobb finn versenyzővé lépett elő a dobogós helyek tekintetében. Karrierje 18. pódiumát szerezte monzai második helyével, ezzel megelőzte Keke Rosberget, noha Kimi Raikkönen (88) és Mika Hakkinen (51) még messze előtte járnak.

A Ferrari már zsinórban hetedik éve nyeretlen Monzában, legutóbbi sikerük ugyanis 2010-re datálódik. Ez a csapat legrosszabb ilyen sorozata hazai pályáján, noha volt már három másik ugyanilyen hosszú hiátusuk is: 1953-1959, 1981-1987, valamint 1989-1995 között is hét éven át maradtak le a dobogó tetejéről. Jövőre új rekordot állíthatnak fel, ha nem vigyáznak.

00117015_641

A Red Bull az idei legjobb időmérős eredményét érte el, hiszen Max Verstappen és Daniel Ricciardo a 2. és a 3. helyre kvalifikált. Kár, hogy a büntetések miatt nem tarthatták meg, így az időmérős pozíciókat és a rajtpozíciókat egy ideje már két külön fogalomként kell vizsgálnunk.

Lance Stroll az időmérős 4. helyével is beállította rövid karrierje eddigi legjobbját, végül azonban a 2. rajthelyre lépett elő, és ezáltal beszélhetünk vele kapcsolatban igazán különleges dolgokról. 19 év eltelte után először került egy kanadai versenyző az első rajtsorba: 1998-ban Jacques Villeneuve-nek is éppen Monzában sikerült ez legutóbb. Stroll akkor még nem is élt.

És egyúttal Stroll lett a mindenkori legfiatalabb versenyző, aki az első sorból kezdhetett meg egy F1-es nagydíjat. A Williams pilótája 18 éves és 314 napos volt vasárnap, és ezzel még a tavalyi Belga Nagydíjon legfiatalabbá váló Max Verstappent is megelőzte 23 nappal. Kár, hogy nem önerőből, csak mások hátrasorolása miatt, ami árnyalja a képet.

Ugyanígy Esteban Ocon számára is az eddigi legjobbját jelentett a harmadik rajtkocka. A 2008-as Ausztrál Nagydíjon fordult elő legutóbb, hogy két pilóta is első alkalommal rajtolt az első három hely valamelyikéről (akkor Kubica és Kovalainen).

00117002_166

Amikor egy Ferrari-pilóta legutóbb a bajnoki tabella éllovasaként érkezett meg Monzába, akkor Vettelhez hasonlóan szintén a harmadik helyen ért célba, és azt a futamot is Lewis Hamilton nyerte. A 2012-es évről és Fernando Alonsóról van szó.

A futam után még a 14. helyen célba érő Carlos Sainz is beszállt a statisztikagyűjtésbe, amikor az alábbit írta Twitteren: „Megszakítottam egy idei sorozatomat, amit pedig szerettem.  Többé már nem mondhatom el magamról, hogy ebben az évben minden futamon pontot szereztem, amelyen célba értem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: