DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Mennyit gyorsult az F1 Monzában?

A szezon során mostanáig a mezőny által meglátogatott összes pályán megdőlt a korábbi körrekord, és már szinte csak Monzától vagy egy esős hétvégétől várhattuk, hogy megszakadjon ez a sorozat. A kettő egyszerre érkezett meg, és éreztette is hatását.

Amikor a Formula-1 vezetői és technikai szakemberei lefektették az új szabályrendszer alapjait, úgy kalkuláltak, hogy a köridők pályától függően nagyjából 4-5 másodpercet fognak javulni 2017 során a 2015-ös értékekhez viszonyítva. Ennek apropóján a szezonban mind a 20 alkalommal megnézzük, hogyan változott a hétvégi legjobb idő a pályákon az elmúlt évek során, mindenhol odáig visszamenve, amióta a jelenlegi vonalvezetést használja a mezőny.

00117015_472



Ott tartunk, amikor már igazi kuriózumnak számít, ha egy pályán nem futják meg a valaha volt leggyorsabb köridőt az idénre lényegesen fürgébbé tett F1-esek, az Olasz Nagydíj hétvégéjén pedig a szezon során első alkalommal el is jött ez a pillanat. A még 2004-ben Juan Pablo Montoya által futott 1:19,525-ös szintidő továbbra is büszkén áll, ráadásul nem is forgott veszélyben az idei nagydíj során. Ennek két oka volt.

Egyrészt mindig is nyilvánvaló volt, hogy Monzában lesz a legnehezebb dolga a körrekord megdöntésével az F1-nek, hiszen a hosszú egyenes szakaszokból álló pályán domborodnak ki legjobban azok az idei szabálymódosítások, amelyek a gyorsulás ellen hatnak: a 2017-re megnövekedett légellenállás és az autók felemelt minimumtömege.

Másrészt pedig szombatra eső árasztotta el a helyszínt, tehát a pénteki edzéseken megfutott 1:21:406-os legjobbon innentől már lehetetlen volt javítani, ám esélyes, hogy az eső nélkül sem érte volna el az élmezőny Montoya 13 évvel ezelőtti idejét, ehhez ugyanis még közel két másodperces javulásra lett volna szükség száraz körülmények között is.

Az összehasonlítást a 2000-es szezontól kezdve végezhetjük el, akkor vette ugyanis fel a pálya első sikánja is a mai formáját, az elmúlt 17 év során pedig hétszer is született erősebb köridő a monzai hétvégén, mint idén - köztük még tavaly is, bár eső nélkül ezt az eredményt minden bizonnyal sikerült volna túlszárnyalni.

 

A monzai pálya legjobb F1-es köridői 2000 és 2017 között:

13 italaps

 

Gyorsulás 2015-höz képest: 1,977 másodperc

Ennyivel javult a korábbi körrekord: Nem javult, 1,881 másodperccel elmaradt attól

Megdőlt körrekordok a szezonban: 12/13

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: