DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Raikkönen a pletykákról, a Ferrariról, és a vécés nyilatkozatáról

Nagyon kevesen tudják, milyen a Jégember igazán, Monzában azonban az F1 egyik legelismertebb újságírója, Martin Brundle ennek próbált utánajárni.

Kimi Raikkönen a Forma-1 egyik legrejtélyesebb személyisége. Noha életét már több mint másfél évtizede kamerák kereszttüzében éli, kevesen vannak olyanok, akik tudják, hogy milyen is valójában. Martin Brundle, a Sky Sports riportere és szakkommentátora könnyed hangvételű interjúban próbálta meg feltörni a finnt borító jégpáncélt, több-kevesebb sikerrel.

Például arra a kérdésre, hogy „Mi hajt téged?”, így válaszolt: „A versenyzés, nem igaz?” Brundle jól tudja, hogy az emberek imádják Raikkönent, ezért joggal kíváncsiak rá - például arra, hogy jár-e szupermarketbe. „Igen, valakinek meg kell vennie az ételt. Normális életet élek, melynek van egy F1-es része is.”



A finn szerint a lojalitás az egyik legfontosabb az életben, legyen szó bármiről. „Ha ez nincs meg, a dolgok komplikálttá válhatnak, onnan pedig már nincs visszaút.” Vajon a Forma-1 lojális volt hozzá? „Talán. Néha nevetnem kell, mert a sajtó mindenből nagy sztorit csinál, és ezek 80%-ban eltérnek az igazságtól” - mondta Raikkönen,hozzátéve, hogy biztosan nem akar majd újságíró lenni pályafutása után.

A Jégember ezután F1-es karrierjéről elmélkedett, kezdve a Sauberrel, ahol 2001-ben, huszonegy évesen debütált. „Ez volt a tökéletes hely számomra: nem nagy csapat, remek emberek, nagyszerű autó. (A McLarennél, Ron Dennisszel) remek kapcsolatot ápoltam, annak ellenére, hogy nem értettünk mindenben egyet.”

Brundle természetesen nem hagyta ki az internet egyik kedvenc jelenetét, amikor a 2006-os Brazil Nagydíj előtt megkérdezte Raikkönent, hogy miért hagyta ki Michael Schumacher búcsúztatását, melyre az a válasz érkezett, hogy „Éppen sz*rni voltam.”

„Őszinte volt!” - emlékezett vissza a finn, majd kitért vb-címére, és hogy miért hagyta el a Ferrarit. „Remek emlékeim vannak onnan, végtére is ez a világ legjobb csapata. Aztán valami másat akartak, noha szerződésem volt. De nem bánkódtam sokáig. Ami a ralizást illeti, egyáltalán nem nevezném hibás döntésnek. Nagyon izgalmas volt, ráadásul a légkör sokkal barátságosabb, hiszen nem egymás, hanem az idő ellen versenyeztek. Semmin sem változtatnék.”

És hogy mit gondol második ferraris időszakáról? „Nem sokan számítottak rá! Később mindig könnyű mondani, de örültem, hogy visszatértem.” Brundle felvetette neki emlékezetes rádiós kirohanásait, azokra azonban azt mondta, nem az igazi Kimi Raikkönent lehetett akkor hallani. „Szeretem, ha csend van a rádióban, és semmi szükség arra, hogy nyilvánvaló dolgokkal traktáljanak.” És hogy szereti-e még az F1-et? „Amíg a versenyzés része nagyobb, mint minden más, boldog vagyok. Ezért vagyok itt, ha nem élvezném, nem így lenne.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: