DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Olasz Nagydíj - A (kifürkészhetetlen) rajtrács

Nem elég, hogy a viharban tartott időmérő felkavarta a sorrendet, ezen felül a 20-ból 7 versenyző is büntetést kapott, így egész más lesz a rajtsorrend Monzában, mint a kvalifikáció végeredménye.

DIyhYwuW0AYQn3g



Sokáig tartana részletezni, hogy melyik versenyző erőforrásában éppen mely elemeket kellett kicserélni, ami az éves limit átlépése miatt rajtbüntetést vont maga után, de a lényeg, hogy hét autó, azaz a két Renault, a két McLaren (Vandoorne vasárnap délelőtt csatlakozott a sorhoz), a két Red Bull, valamint Carlos Sainz érintett ebben. Hogy pontosan ki hány rajthelyes büntetést kapott, azt az alábbi rajtfelállásban jeleztük a nevek mellett. Persze az FIA-nak sem lehetett egyszerű összerakni, hogy milyen sorrendben írja jóvá a büntetéseket, hiszen ennek alapján mozgatták a versenyzőket (senkinek nem ajánljuk, hogy otthon megpróbálja kilogikázni a sorrendet), mindenesetre a hét büntetett pilóta a 13-19. helyekre került a rajtrácson. A 20. azért lett Romain Grosjeané, mert ő Q1-es balesete miatt nem teljesített 107%-on belüli köridőt, azaz hivatalosan nem kvalifikált, így a versenybírók engedélyével is csak a mezőny végére kerülhetett.

Végül az jött ki, hogy a pole-t rekorddöntéssel megszerző Lewis Hamilton mellett még a 15. Carlos Sainz és a 17. Jolyon Palmer indulhat ugyanabból a pozícióból, ahova kvalifikált.

Alább tehát a rajtsorrend, amelynek élén az F1 legfiatalabb elsősoros startolójává váló Lance Stroll, és a szintén a Red Bullok kiemelésével a 3. helyre előrelépő Esteban Ocon jelentenek különlegességet. 

FRISSÍTÉS: Szűk két órával a rajt előtt Romain Grosjean és Sergio Perez is csatlakozott a büntettek sorához (velük együtt már kilencen, azaz csaknem a mezőny fele kapott valamiféle szankciót!) váltócsere miatt: ez a francia utolsó pozícióját nem érinti, a Force India mexikóija azonban egy nyolcadik rajthelyet bukik, ám valamilyen rejtélyes módon így is csak a tizedikig sorolták hátra... 

Az Olasz Nagydíj rajtsorrendje:

1 Lewis Hamilton      
  Mercedes      
      2 Lance Stroll
        Williams-Mercedes
3 Esteban Ocon      
  Force India-Mercedes      
      4 Valtteri Bottas
        Mercedes
5 Kimi Räikkönen      
  Ferrari      
      6 Sebastian Vettel
        Ferrari
7 Felipe Massa      
  Williams-Mercedes      
      8 Danyiil Kvjat
        Toro Rosso-Renault
9 Kevin Magnussen      
  Haas-Ferrari      
      10 Sergio Perez (+5)
        Force India-Mercedes
11 Marcus Ericsson      
  Sauber-Ferrari      
      12 Pascal Wehrlein
        Sauber-Ferrari
13 Max Verstappen (+20)      
  Red Bull-TAG Heuer      
      14 Nico Hülkenberg (+10)
        Renault
15 Carlos Sainz (+10)      
  Toro Rosso-Renault      
      16 Daniel Ricciardo (+25)
        Red Bull-TAG Heuer
17 Jolyon Palmer (+15)      
  Renault      
      18 Stoffel Vandoorne (+25)
        McLaren-Honda
19 Fernando Alonso (+35)      
  McLaren-Honda      
      20 Romain Grosjean (+5)
        Haas-Ferrari
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: