DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton győzött és vezeti a pontversenyt

A Mercedes kettős sikerével zárult az Olasz Nagydíj, a brackley-i csapatnak ugyanis nem akadt ellenfele a szezon leggyorsabb pályáján. Az idei hatodik elsőségét begyűjtő Lewis Hamilton immár élen áll a bajnokságban a dobogóra szintén felférő Sebastian Vettelt megelőzve.

A szombati viharos időjárást követően vasárnapra kitisztult az ég Monza felett, így száraz körülmények között állhatott fel a kilenc pilóta motorcserés büntetése miatt alaposan felkavart rajtrácsra. Az élen a hátrasorolás-hullámnak köszönhetően furcsa sorrend alakult ki, ugyanis Lance Stroll és Esteban Ocon váltak Hamilton legközelebbi kihívóivá a piros lámpák kialvásakor. A britet azonban nem zökkentette ki a szokatlan színű autók látványa a visszapillantó tükörben, a startnál ellentmondást nem tűrve az élre tört, a Force India pedig lerajtolta a Williamset az 1-es kanyarig. A mezőny - Monzához képest - tisztán eljött, néhány koccanás történt csak az első sikánban, például Sergio Perez és Felipe Massa között, de a Red Bullok is elhullajthattak egy-két kisebb elemet.

k



A két fiatalnak persze nem voltak jó esélyeik arra, hogy sokáig tartsák a dobogós pozíciót. Előbb Valtteri Bottas - aki a rajt után megint Kimi Raikkönennel viaskodott egy kicsit - vadászta le őket, és már a negyedik körben feljött a második helyre, majd a Raikkönen által elengedett Vettel is feljött harmadiknak a nyolcadik kör kezdetén. Hamilton és Bottas között szinte végég a 3-4 másodperces különbség állandósult, a Ferrari azonban nem tudta tartani a Mercedesek tempóját, fokozatosan nőtt a távolság a két bajnoki rivális között.

Hátrébb megint Max Verstappenre csapott le a balszerencse. A másodikként kvalifikált, de motorcsere miatt hátrasorolt holland remekül rajtolt, és az első kör végén már a legjobb tíz között autózott, összeakadt azonban Felipe Massával, ami defektet, és vélhetően egyéb sérüléseket is okozott a Red Bullnak. A tinédzser egy bokszkiállás után folytatni tudta, de ezt követően gyakori előzései is már csak egy pontot értek.

Ocon és Stroll egymáshoz közel haladtak a 4-5. helyen, nyakukon az első kanyart egyszer elvétő Raikkönennel, de a Ferrari idővel mindkettőjükön túljutott: a kanadait a bokszkiállások során, a franciát pedig a táv felénél, a célegyenesben DRS-t nyitva hagyta maga mögött.

Az élen álló hármas későbbre halaszthatta egyetlen kerékcseréjét, hiszen senki nem gyakorolt rájuk nyomást, és a gumik is tartósnak bizonyultak. Ricciardo viszont változót dobott még ebbe az egyenletbe, hiszen a szintén a mezőny sűrűjéből, lágy gumikon induló ausztrál erős tempó mellett is a legtovább tudta halogatni kiállását, és amikor visszatért a pályára, a 4. helyen találta magát 10 másodpercen belül Vettelhez képest, akire a szuperlágy gumikon közeledni is kezdett. Végül azonban a leggyorsabb kör megfutása ellenére sem tudta már utolérni a Ferrarit, így az első három sorendje nem változott: a Mercedes kettős győzelmet aratott, Hamilton pedig tíz ponttal többet szerzett Vettelnél, ezáltal a szezon során először átvette a vezetést a bajnoki tabellán, méghozzá három egységgel.

Pontszerző lett még a 7. helyezett Strollt utolérő Massa és Perez, akik jól megkergették egymást az utolsó körökben, az utolsó egység pedig a már említett Verstappené lett, aki a végén egy Kevin Magnussennel való koccanás utáni vizsgálódást úszott meg büntetés nélkül.

A McLaren kettős kieséssel zárta a futamot. Stoffel Vandoorne még esélyesnek tűnt a pontszerzésre, amikor elszálló motorerő miatt a bokszba kellett hajtania, Fernando Alonsót pedig két körrel a leintés előtt hívta a bokszba a csapat. A spanyol ismét hátrahagyott néhány emlékezetes rádiós beszólást a futamról, ezúttal Jolyon Palmer volt a bögyében, aki a pálya elhagyásával került elé, ám később öt másodperces büntetést kapott és maga is kiesett.

 

Az Olasz Nagydíj végeredménye:

# Versenyző Csapat Kör Idő/Hátrány
1 Lewis Hamilton Mercedes 53 1:15:32.310
2 Valtteri Bottas Mercedes 53 4.471
3 Sebastian Vettel Ferrari 53 36.317
4 Daniel Ricciardo Red Bull-TAG Heuer 53 40.335
5 Kimi Räikkönen Ferrari 53 1:00.082
6 Esteban Ocon Force India-Mercedes 53 1:11.528
7 Lance Stroll Williams-Mercedes 53 1:14.156
8 Felipe Massa Williams-Mercedes 53 1:14.834
9 Sergio Pérez Force India-Mercedes 53 1:15.276
10 Max Verstappen Red Bull-TAG Heuer 52 1 kör
11 Kevin Magnussen Haas-Ferrari 52 1 kör
12 Daniil Kvyat Toro Rosso-Renault 52 1 kör
13 Nico Hülkenberg Renault 52 1 kör
14 Carlos Sainz Toro Rosso-Renault 52 1 kör
15 Romain Grosjean Haas-Ferrari 52 1 kör
16 Pascal Wehrlein Sauber-Ferrari 51 2 kör
17 Fernando Alonso McLaren-Honda 50 3 kör
18 Marcus Ericsson Sauber-Ferrari 49 4 kör
- Stoffel Vandoorne McLaren-Honda 33 kiesett
- Jolyon Palmer Renault 29 kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: