DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Monzában is gondot okozhatnak a gumik

Az F1-es Belga Nagydíjon a Pirelli szokatlan vibrációt észlelt több csapat autóján is - az abroncsgyártónak a hétvégi olaszországi versennyel kapcsolatban is vannak fenntartásaik.

Korábban nem tapasztalt probléma ütötte fel a fejét a Forma-1 hivatalos gumibeszállítójánál Spa-Francorchamps-ban: a Pirelli mérnökei arra lettek figyelmesek, hogy az a hátsó abroncsok szokatlan vibrálásba kezdenek, amikor az autók kigyorsítanak a lassabb kanyarokból. Azt sikerült megállapítani, hogy az elváltozás nem okoz károsodást a gumik struktúrájában, azonban Lance Stroll Willliamsében kárt tettek a szombati időmérőn.



Az olaszok F1-es programját vezető Mario Isola szerint Monzában visszatérhetnek a belgiumi problémák, azonban nem számít olyan extrém esetekre, mint az előző hétvégén. „Előfordulhat, ugyanis itt kemény féktávok és kigyorsítások váltják egymást. De meg kell értenünk a tapadás hatását, valamint az aszfalt egyenetlenségeit is. Nem hinném, hogy ugyanolyan lesz a helyzet Monzában” - idézte a Motorsport a szakembert, aki azt mondta, hogy a héten a Pirelli milánói központjában végzik el a szükséges munkálatokat.

„Utánanézünk a vibráció gyakoriságának, és folytatjuk a vizsgálatokat. Ez új dolog, bár hasonló ahhoz, amit a múltban is láthattunk, de akkor az oldalfalon volt a probléma, most pedig a futófelületen. Amikor a csapatokkal beszéltünk, azt mondták, nem jelentett hátrányt számukra a versenyen. A vizsgálatunk alatt több abroncsot is górcső alá vettünk, de nem találtunk semmit, amivel alátámaszthattuk volna a feltevéseinket. De folytatnunk kell a vizsgálódást és az ellenőrzést. Az alacsony sebességű kanyarokból való kigyorsítás volt a legfőbb problémánk” - tette hozzá Isola.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: