DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Raikkönent muszáj volt büntetni

Kimi Raikkönen megkérdőjelezte büntetése jogosságát a Belga Nagydíjon, most azonban honfitársa egyértelműen levezette, miért nem úszhatta meg a finn pilóta a büntetést.

Az F1 egyik gyakori versenyigazgatósági tagja, a finn Mika Salo megvédte saját döntését, amikor is büntetésben részesítették Kimi Raikkönent a Belga Nagydíjon. A jégember tíz másodperces stop and go büntetést kapott, amiért a Verstappen autója miatti dupla sárga zászlós jelzésnél egyáltalán nem emelte el lábát a gázról.

Raikkönen éppen a 4. helyen haladt, amikor megbüntették, jócskán visszaesett az extra bokszkiállás miatt. Igaz, utána a sors lehetőséget adott neki a safety car beküldésekor, hogy egészen a negyedik helyig kapaszkodjon vissza. Jogos volt-e a büntetés?

Semmiképpen nem ismétlődhet meg Jules Bianchi esete, ezért ilyen szigorú a szabály


„Dupla sárga zászlós jelzés volt, ez a szabály. Megkaptuk a pontos információt, hogy mindenki elemelte lábát a gázról a kérdéses helyen, kivéve Kimit. Emberek dolgoztak éppen a pálya szélén Verstappen autójának mentése miatt. Bármi történhet ilyen sebességnél, Kimi nem ítélheti ezt meg saját maga. A szabály az szabály” – magyarázta döntését Mika Salo.

2014-ben Jules Bianchi baleseténél hasonló volt a helyzet, nem lassított eléggé a dupla sárga jelzés ellenére az azóta sajnos már elhunyt francia pilóta és óriási sebességgel fejjel nekiütközött egy, a Sutil autójának mentését végző traktornak. Azóta a versenybíróság különösen szigorúan nézi a dupla sárga zászlós jelzésnél történő szabályszegéseket, így Raikkönennek nem lehetett esélye megúszni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: