DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Spában hős leszel, vagy elbuksz

Időjárás tekintetében trükkös Belga Nagydíj vár a mezőnyre az előttünk álló hétvégén, a sportágban évtizedek óta tevékenykedő Paddy Lowe pedig jól tudja, milyen kétarcú tud lenni a spái F1-es pálya.

Az időjósok viharokat és sok esőt prognosztizálnak a Belga Nagydíjra, amely mind az időmérőt, mind pedig a versenyt megkavarhatja. A stratégákra különösen fontos szerep hárul ilyen körülmények között, hiszen egy-egy döntésükön súlyos pozíciók múlhatnak - a Williams technikai igazgatója, Paddy Lowe jól tudja ezt, hiszen anno jelenlegi csapatánál, majd a McLarennél és a Mercedesnél is volt része izgalmas versenyekben. „Az ardenneki időjárás általában trükkös, hiszen a napsütés hirtelen válthat esőre, majd percek múlva vissza” - mondta a szakember.



„A hosszú kör miatt fontos, hogy mikor cseréled le esősre a száraz gumikat, vagy fordítva, sokszor kevés múlik azon, hogy hős leszel vagy elbuksz. A Williamsnél Spa kiemelheti az FW40-es autónk erősségeit. Felipe nagy tapasztalatokkal rendelkezik a pályáról, Lance pedig nyert már itt az F3-ban, ezért a legjobbat szeretnénk kihozni ebből a hétvégéből. Spa az egyik legjobb pálya a világon - ez a Forma-1 egyik legrégebb óta aktív helyszíne, mely rengeteg drámai versenyt tartott a múltban.”

„Fantasztikus karakterisztikája van, rengeteg szintkülönbséggel. A leghíresebb az Eau Rouge, melyet már simán padlógázon vesznek a pilóták, ezért nem jelent túl nagy akadályt. Ezt egy hosszú egyenes követi a dombon. A kombináció gyakorivá teszi az előzéseket, hiszen az autók felhasználhatják a kanyarok kijárati sebességét, a szélárnyékot, a hibrid erőforrást, és a tárolóban lévő energiát” - tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: