DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Minardi válaszolt a fiatal pilóták helyzetére

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner nemrég úgy fogalmazott, kár, hogy már nincsenek a Minardihoz hasonló kiscsapatok a mezőnyben - az olasz gárda alapítója elmondta, miért.

Bár a Forma-1-es mezőnynek manapság is több része van, az igazi kiscsapatok eltűntek - Günther Steiner az olyanokra gondolt, mint a Minardi, amely nem félt fiatal pilótákat alkalmazni, és egy egész üzleti modellt épített rájuk. A tulajdonosváltások ellenére az ügyvezető igazgatói posztot a csapat fennállásáig megtartó alapító, Giancarlo Minardi most válaszolt egykori kollégájának: „A Minardi DNS-ében benne volt, hogy fiatalokkal dolgozzon” - idézte a szakembert a formulapassion.it.



„Nem csak a pilótákat, de a szerelőket, tervezőket és mérnököket is beleértve. Olyasvalakikkel, akik később nagycsapatoknál kaptak állást. A Bolognai Egyetemmel kötöttünk egy megállapodást, melynek értelmében a legjobban teljesítő diákok lehetőséget kaptak a Minardinál.” Az alapító kitért a fiatalok jelenlegi helyzetére is: „Évek óta mondogatom, hogy a Forma-1-es csapatok nem akarnak a fiatalokra hagyatkozni. Az élcsapatoknak muszáj világklasszis párossal előállniuk, ezért másokon a sor, hogy megkeresse és felnevelje az ifjú tehetségeket. Ennélfogva fontossá vált egy juniorcsapat fenntartása.”

Steiner azt mondta, hogy a kiscsapat örült annak, hogy utolsóként körözött a világ versenypályáin, Minardi azonban visszaemlékezett egy sikeresebb időszakra is. „A mi időnkben a mezőny sokkal több autóból állt a jelenleginél, és csak az első hat szerzett pontot. Ráadásul nem volt ugyanolyan ellátásunk sem motorok és gumik terén. Manapság a gyártók azonos erőforrással látják el ügyfeleiket, és mindenki ugyanolyan abroncsokon köröz. Ennek ellenére, amikor olyan motorokkal versenyezhettünk, mint a Ferrarié (1991-ben - a szerk.), hetedik helyen végeztünk a bajnokságban.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: