DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Önvezető autók jöhetnek az F1-ben

A száguldó cirkusz a Formula-E által kikövezett úton haladhat tovább a jövőben, legalábbis az FIA technikai részlegét irányító Marcin Budkowski szerint.

A Formula-E hosszú hónapok óta kísérletezik az önjáró versenyautók prototípusával, a DevBottal, inkább kevesebb, mint több sikerrel, nemrég pedig bemutatták a Roborace nevet viselő sorozat hivatalos modelljét is, a Robocart. A kezdeti gyermekbetegségek nagyszerűen alátámasztják, hogy a technológia igencsak kezdeti fázisában tart, ez azonban nem tántorítja el a Nemzetközi Automobil Szövetséget attól, hogy nagy álmokat szőjön.



Az FIA technikai részlegéért felelős Marcin Budkowski a Motorsportnak adott interjújában elmondta, hogy a jövőben a Forma-1-ben is szeretnék bevezetni az önjáró modelleket, igaz, nem a versenyzésben, hanem a biztonsági autó kapcsán. „Ez segítene egy olyan technológia promótálásában, melyet elég komoly szkepticizmus vesz körül manapság, és egyúttal bebizonyítaná, hogy műkőképes” - mondta a szakember. „A safety car sofőrje így már nem lenne lényeges, mert mindent egy számítógép irányítana. De figyelembe kell vennünk a vezető nélküli versenyautókat is - ezt a rajongók kevésbé, ám a mérnökök annál inkább szeretnék.”

Budkowski úgy véli, hogy a Formula-E-féle Roborace lehet a tökéletes recept a technológia hasznosságát illetően. „Ezt nagyon érdekesnek találom, hiszen egy irányba mozdítja a dolgokat. De hogy egy versenyzők nélküli F1 érdekelné-e az embereket? Kötve hiszem. Viszont a motorsport nagyszerű platformot kínál az olyan technológiák kipróbálására, mint az önvezető biztonsági autó, vagy a Roborace.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: