DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Hol van hátrányban Bottas Hamiltonhoz képest?

A Mercedes finn F1-es pilótája remekül teljesít első szezonjában új csapatánál, egy nagyon fontos dologban azonban mégis elmarad Hamilton mögött, ez pedig döntő lehet.

Közeledik a nyári szünet vége és lassan kezdődik a Formula-1-es szezon második fele - érdemes tehát megnézni, hogy hol is tart Valtteri Bottas, aki a világbajnok Nico Rosberget váltotta az utóbbi éveket uraló Mercedesnél. A finn pilóta az eddigi tizenegy futamból kettőt megnyert, többször is megverte Hamiltont, sőt, összesen nyolc alkalommal állhatott fel a dobogóra - kettővel többször, mint csapattársa.

Két negatív hétvége azonban jelentős hátrányba hozta: nagyon drága hibát követett el Kínában, amikor megpördült a biztonsági autó mögött, Spanyolországban pedig megállt alatta az autó, amely miatt szintén súlyos pontokat veszített. Öt futam után már negyvenegy egység volt a lemaradása Sebastian Vettelhez képest, ám az azóta eltelt hat versenyhétvégén nem csak hogy tartja a lépést a listavezetővel, de csökkentette is hátrányát nyolc ponttal.

bottas-mercedes-2017



Éppen ezért lehet számára nagyon fájdalmas a két említett futam, hiszen ezek nélkül alighanem nagyjából ott tartana, ahol Hamilton, akin tizenhat pontot hozott az utóbbi hat verseny során. Egy dologban azonban mégis elmarad csapattársa mögött és ezen mindenképpen javítania kell, ha világbajnok akar lenni idén.

Megbízhatósága, kiegyensúlyozottsága tökéletesen elég ahhoz, hogy a legjobbat hozza ki a Mercedesből akkor, amikor az nem igazán működik, amikor elmarad a Ferraritól. Ugyanakkor amikor az autótól "elvárás" a győzelem és a pole-pozíció, akkor Hamilton bizony előtte jár - győzelmekben 4-2-re, első rajtkockákban pedig 6-2-re vezet eddig a brit pilóta.

A lehetőségek maximalizálása kulcsfaktor egy világbajnok számára és Bottas egyelőre nem teljesít tökéletesen ezen a téren - vannak viszont egészen kiemelkedő hétvégéi, mint Oroszország (ahol megverte a gyorsabb Ferrarikat), Ausztria, vagy éppen Monaco, ahol a szörnyű autóval is a harmadik helyet szerezte meg az időmérőn. Csak éppen olyanok is megestek vele, mint Kína, Kanada vagy Silverstone, ahol Hamilton egyszerűen gyorsabb volt nála, vagy ahol simán csak hibázott és gyengén teljesített annak ellenére, hogy az autó képes lett volna az első helyért harcolni.

Tehát: Bottas nagyon gyors, a rosszul működő autóval meg is veri Hamiltont rendszeresen, de éppen akkor, amikor a Mercedesnek győznie kell, mindig a britnél van az előny - ennek és a barcelonai technikai hibának köszönheti jelenlegi ponthátrányát. Képes lesz ezen változtatni a szezon második felében?

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: