DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Tíz érdekfeszítő tény a szezon első feléből

Amíg a mezőny jól megérdemelt nyári pihenését tölti, lehetőségünk van beleásni az idei szezon statisztikáiba. Íme 10 érdekesség.

1. A 20 fős mezőnyből összesen 3 pilóta tudta befejezni az eddigi 11 futamot: Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, és Esteban Ocon. Közülük Hamilton és Vettel mindegyiken pontot szerzett.

2. Vettel és Raikkönen 51 nagydíjon indultak már csapattársakként, ami az öröktabellán a 19. helyet jelenti számukra. A lista élén Michael Schumacher és Rubens Barrichello áll 104 futammal.

3. Az élen eltöltött körök számában Hamilton a nyerő. 262-vel ő az első, Vettel a második 221 körrel.

4. Hamilton beállította Alain Prost Silverstone-ban megszerzett öt futamgyőzelmének rekordját. Emellett Sanghajban és Mogyoródon is öt futamgyőzelemmel büszkélkedhet.

5. Hamilton neve mellett 57 futamgyőzelem áll, aki így a ranglista második helyén áll. Vettel 46-tal a negyedik, közöttük Alain Prost van 51 győzelemmel. Michael Schumacher elképesztő 91 elsőséggel vezet.



6. Az eddigi 11 futam pályái közül 6003 méterrel a bakui versenycsík a leghosszabb.

7. Mind a Mercedes, mind a Ferrari autói értek már be az 1-2. helyen az idei szezonban. A németek a Kanadai és Brit Nagydíjon, míg az olaszok a monacói és magyar versenyen érték ezt el.

8. A briteké a legnépesebb F1-es mezőny 4 pilótával, őket a németek követik 3-mal.

9. A Mercedeshez köthető a szezon eddigi legfiatalabb és legidősebb futamgyőztesének neve is. Az Orosz Nagydíjon Valtteri Bottas 27 évesen, 8 hónaposan és 2 naposan nyert, míg a Brit GP-n Hamilton 32 éves, 6 hónapos és 9 napos volt.

10. Grand Slam az, amikor egy pilóta rajtelsőséget, leggyorsabb kört, majd rajt-cél győzelmet szerez egy hétvégén, és minden kört vezet. Hamilton számára mágikus lehet idén a hármas szám, hiszen ezt 2017-ben már háromszor sikerült véghezvinnie.

(Forrás: wheels24.co.za)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: