DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

„A fél mezőny legyen dobogóesélyes!”

Igazságtalan, hogy ha Sainz vagy Grosjean hibátlanul teljesít, legfeljebb egy hatodik hely a jutalmuk. A spanyol szerint jót tenne az F1-nek, ha a középmezőny csapatai is erőből dobogóért küzdhetnének.

A három élcsapatot – Mercedest. Ferrarit és Red Bullt – leszámítva egyetlen alkalommal állt más istálló versenyzője a dobogón: Lance Stroll Bakuban, egy kaotikus versenyen. Carlos Sainz, a Toro Rosso pilótája, aki számos erős versenye ellenére eddigi pályafutása során még sosem végzett hatodik helynél előrébb, úgy véli, ideális esetben a jóval több csapatnak képesnek kellene lennie dobogós pozíciókra:

„Abban hiszek, hogy több egyenlőségre lenne szükség. Továbbra is nyerhetné a Mercedes, Ferrari, Red Bull a bajnoki címeket, de több izgalom társulhatna ehhez. Legalább a mezőny felének harcolnia kellene az elérhető dobogóért vívott csatában. Jelen pillanatban ez nem valósulhat meg, esély sincsen rá. A középmezőny csapatainak egyike sem érhet el dobogós helyet normál körülmények között” – fejtegette az Autosportnak Sainz.



A tehetséges spanyolt is lelombozza, ha hibátlan versenyének eredménye csak egy erősebb pontszerző hely: „Azt vallom, hogy ha valaki tökéletes hétvégét fut, például mint én Monacóban (6. helyen zárt), akkor esélyesnek kellene lenni a dobogóra – ha tényleg mindent tökéletesen csinál. Grosjeannak Ausztriában volt nagyon erős hétvégéje, és így is csak hatodikként végzett. Több lehetőségnek kellene adódnia a középmezőny csapatai számára.”

Hogy a megoldás módja a költségvetési limit-e, abba Sainz már nem akart belemenni: „Nem tudom. Nem értem a politikát, ezért én sem fogok részt venni ebben a vitában. De úgy hiszem, muszáj találniuk megoldást arra, hogy a köridőket közelebb hozzák mind a tíz csapat között” – mondta a Toro Rosso pilótája. A faenzai istálló tökéletes példája annak, hogy a középcsapatok helyzete milyen reménytelen: hiába ért el a csapattal szenzációs futamgyőzelmet Sebastian Vettel 2008-ban Monzában, ezt leszámítva sosem állt a Toro Rosso még egyszer a dobogón.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: