DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Volt főnöke elárulta Raikkönen legnagyobb erősségét

A finn F1-es pilóta utoljára a Lotus színeiben állhatott a dobogó tetejére, még Eric Boullier irányítása alatt - a francia megosztotta legkedvesebb emlékeit a Jégemberről.

Manapság sokan hajlamosak gyengének titulálni Kimi Raikkönent, mert nem sikerül hosszabb távon felvennie a versenyt Sebastian Vettellel, ráadásul egy világbajnoki címért küzdő autóval eddig nem tudott odaérni az élre. Így még mindig a 2013-as Ausztrál Nagydíj számít a finn utolsó győzelmének a Forma-1-ben, melyet még a Lotusszal ért el, Eric Boullier irányítása alatt. A francia, aki jelenleg a McLaren versenyigazgatójaként tevékenykedik, megosztotta gondolatait Raikkönenről, kiemelve legnagyobb erősségét.



„Vezetési stílusa hasonló a Jensonéhoz: nagyon óvatosan bánik a gumikkal, sima, már-már közönyös” - mondta Boullier az F1i.com-nak. „Korán és óvatosabban fékez, nagyobb sebességgel áthaladva a kanyaron, ami szokatlan egy északi versenyzőtől. Kimi legnagyobb fegyvere a versenyben való ravaszsága. Úgy olvassa a versenyt, mintha GPS lenne a fejében. Emlékszem a 2012-es Magyar Nagydíjra: ötödik helyről indult, és nagyon hamar kilenc másodperces hátrányba kerül az éllovas Lewis Hamiltonhoz képest. Megkérdeztem a rádión, hogy miért nem pörgeti fel a tempót, hiszen gyorsabban is mehetne. Nem kaptam választ, tudják Kimi milyen, ’hagyjanak magamra’ és hasonlók.”

Boullier meglepődött, mennyire remekül fordította maga javára a körülményeket a finn. „Hirtelen elkezdett másfél másodperccel gyorsabb köröket futni, mígnem két másodpercre faragta a hátrányt. Egyszerűen nem tudtuk, mi történik. Amikor kiállt a bokszba, akkor értettük meg a taktikáját: átugrotta Romaint (aki a második helyről indult - a szerk.). Kimi terve tökéletesen sikerült, és második helyen ért célba. Az egész stratégia a fejében kezdett megvalósulni, az adatok, a távolságok, a monitorok: soha nem láttam még ilyet.”

„Kimi sokkal érzékenyebb annál, mint amit kifelé mutat, hiba lenne másra gondolni. Annak remek példája, hogy ki ő, és mit akar mutatni a világnak, a 2012-es Abu Dhabi Nagydíjon aratott győzelmekor is látszott. Miután átszelte a célvonalat, nagyon lelkes volt, már-már érzelmes, amikor megköszönte a csapatnak. Aztán, amikor kilépett az autóból, a Jégember visszatért. Persze, ez is a személyisége része, de egyúttal védelmi mechanizmus is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: