DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Így bánnak a csapatfőnökök egy Raikkönennel és egy Vandoorne-nal

A McLarent irányító Eric Boullier keze alatt számos F1-es megfordult már Grosjeantól Alonsóig: ezúttal arról beszélt, miben kezeli másképp a nagyágyúkat és a feltörekvő pilótákat.

Boullier pályafutása nyolc éve tart a Formula-1-ben, a Lotusnál és McLarennél töltött szezonok sora alatt azonban Kimi Raikkönen, Jenson Button vagy Robert Kubica főnöke is volt már, jelenleg pedig egy kétszeres világbajnok és egy zöldfülű, Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne van a keze alatt. Az F1i.com-nak Boullier arról beszélt, miben kezeli másként a bizonyított és tapasztalatlan pilótákat:

„Nincs kifejezett szabály arra, hogyan kell csapatfőnökként kapcsolatot kiépítened a versenyzőiddel. Én személy szerint az Alonsókat és Raikköneneket hagyom, intézzék a dolgukat a maguk módján. Kijelölem azt a határt, amelynél már közbelépek, addig azonban szabadon élhetik az életüket. Így nem érzik azt, hogy állandóan figyelik őket” – magyarázta az interjúban Boullier.



„Az olyan versenyzők esetében, mint Romain (Grosjean) vagy Stoffel (Vandoorne), a kapcsolatot szorosabbra vonom” – tért ki a fiatalabb pilótákra, akiknek kevesebb szabadság jár. „Közelebb szeretek maradni hozzájuk, hogy lássam, mi történik velük. A fiatalabb pilóták könnyen letérnek a helyes útról, a kis részleteken szoktak elbukni.”

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének a második csoportba tartozó versenyzők is rendkívül magas szinten: „Minden egyes versenyző gyors és profi egyszerre. Pontosan tudják, hogy merre tartanak, és hogy a leglényegesebbre kell fókuszálniuk.”

Boullier egyesével is kitért a versenyzőkre, és bár nem nevezett meg kedvencet, úgy érződik, a legnagyobb hatást mégis Fernando Alonso tette rá: „Fernando azért emelkedik ki a többiek közül, mert létszükséglete, hogy versenyképes legyen. Az egyedüli dolog, ami érdekli, az a győzelem, bármiben is próbálja ki magát. Amikor vezet, szinte soha nem hibázik, és végletekig sűrített teljesítményt hoz ki az autójából a legelső körétől fogva. Ilyet soha nem láttam még egy másik versenyzőtől sem” – jellemezte a spanyol képességeit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: