DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Red Bull Spában bízik, Monzára inkább nem is gondol

Christian Horner csapatfőnök a Belga Nagydíj helyszínét Ausztriához hasonlítja, ahol gyenge időmérő után erős versenyt futottak. A balszerencsés RB13-ról is beszélt – szerinte az átok csak Verstappent sújtja.

A Formula-1-es élmezőny csapatainak a különböző jellegű pályák kedveznek: a Mercedes W08 elsősorban a gyors vonalvezetéseket szereti, a Ferrari SF70H a lassabb, kanyargós helyszíneken él – főleg, ha nagy ott a forróság –, míg a Red Bull RB13-ból szintén az alacsonyabb tempójú aszfaltcsíkokon hozható ki a maximum, ahol a motorerő kevésbé lényeges. Ennek fényében fejtegette a csapat esélyeit a nyári szünet utáni versenyeken Christian Horner, az istálló első embere:

„Remélhetőleg elfogadhatóan fogunk szerepelni Spában. Ausztriában, egy hasonló pályán igen versenyképesek voltunk, különösen vasárnap. Szombaton várhatóan szenvedni fogunk. El tudok képzelni ötödik-hatodik helyet az időmérőn, aztán ennél gyorsabb tempót a futamon. Spában az a jó, hogy tudsz előzni. Monzára inkább nem is gondolok!” – idézi a csapatfőnököt az ESPN. Ezek lesznek az utolsó európai versenyek, utána Ázsiába költözik a mezőny, Szingapúrral kezdődően, ahol a Red Bullnak lehet keresnivalója, a V6-os korszakban eddig minden alkalommal dobogóra álltak a pályán.



„Mielőtt bemutattuk az RB13-as autót, vitáztunk arról, hogy 12A-nak kellene-e hívnunk, vagy szabad használnunk a 13-as számot” – tért ki Horner az idei Red Bull megnevezéséről. Az autó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a kedvezőtlen kimenetelhez pedig sokan hozzákapcsolják a névben szereplő, babonás számot. „Végül kitaláltuk a szlogent, hogy a 13-as szerencsét hoz egyeseknek és balszerencsét másoknak. Most már megállapítható, hogy Danielnek tényleg több szerencsét hozott, Maxnak viszont az ellentétét.”

Horner Verstappen számszerűsíthető eredményei ellenére – 67 pontja van, míg Ricciardónak 117 – csak méltatja a holland teljesítményét, és erős második félidőt jósol neki: „Rendkívül magas szinten vezet, a Silverstone előtti versenyeken pedig egyszerűen roppant balszerencse üldözte. Montrealban második helyről esett ki, Azerbajdzsánban, Ausztriában is remek pozícióban volt. A kudarcot mégis jól kezelte, úgy látom, 19 évesen érettebbé vált. Igencsak biztos vagyok benne, hogy az év második felében nagyszerű dolgokat láthatunk majd tőle” – mondta a Red Bull csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: