DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kubica: Realistán kell nézni a visszatérést

Egyre többen beszélnek Robert Kubica lehetséges visszatéréséről. A lengyel pilóta sem tartja kizártnak, hogy egyszer az F1-ben versenyezhet, de nem lesz csalódott, ha mégsem jönne össze a dolog.

A Renault szerint Kubica a mogyoródi tesztjével bizonyította, hogy képes lehet ismét egy teljes szezon teljesítésére a száguldó cirkuszban. Az biztos, hogy még semmi sem tisztázott, de ha a lengyel továbbra is hasonló módon dolgozik a fizikai állapotán, ismét összeállhat a Renault-Kubica páros.

A lengyel pilótát arról kérdezték, hogyan volt képes arra, hogy ennyi idő alatt F1-es autóba ülhessen: „Semmi nem változott, ugyanaz a srác vagyok, aki tíz hónappal, négy hónappal vagy egy héttel ezelőtt. Ebből a szempontból nincs változás. A fizikai állapotomat tekintve azt mondanám, hogy sokat változtam, mert elkezdtem a felkészülést. Nem az volt a célom, hogy visszatérjek, de tudtam, hogyha megkapom az esélyt, készen kell állnom, mert az F1 nagyon megterhelő sport.”

Kubica szerint keményen kell dolgozni a mostani Formla-1-es versenygépekhez az erőnléttel: „A jelenlegi autókhoz sokkal jobb fizikum kell, mint az előzőekhez, mivel ezek az elmúlt 20 év leggyorsabb versenygépei. Nehezebbek is lettek, ami megint nagy különbség, és talán senki nem beszél róla, mert minden évben vagy minden második évben nő a minimum súly.”

 kubica-visszateres-2017_1



„Amikor én utoljára vezettem autót, a minimum súlya 620 kg volt. Nagy különbség, ha egy 100 kg-al több versenygépet visz az ember a pályára. Volt néhány elég nagy változás, amit tudtam és megtanultam a múltban, így most sok új dolgot kellett megtapasztalnom. De a fizikai állapotom sokkal jobb az autóban, mintha kívülről néznénk, és ez a legfontosabb” - folytatta az újdonságokkal az idei Renault-t tesztelő versenyző.

Kubica elégedett az elmúlt időszakban elért javulásával: „Semmi sem lehetetlen. Természetesen az utóbbi hat hónapban különböző periódusokon mentem át és az életemet a fizikai állapotom javításának szenteltem. Sok mindenre gondoltam, és úgy vélem, ez normális is. Bármi megtörténhet. Ha megnézzük, hol voltam négy hónappal ezelőtt, és hol tartok most, nagy változásról kell beszélnünk, ami nagyon rövid idő alatt következett be.”

„Ha három hónap alatt ennyit javultam, bármi történhet a jövőben, de nem lesz egyszerű. A célom, hogy szerepet vállaljak az F1-ben, ha meg tudom csinálni, és esélyem is lesz rá. De egy biztos: ha nem történik meg, nem leszek csalódott, mert nagyon realistán nézem ezt a helyzetet” - zárta nyilatkozatát a lengyel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: