DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Mi volt a 2017-es év eddigi legnagyobb meglepetése?

Alaposan felkavarodott a korábbi állóvíz a Formula-1-ben az idei szezonra. De vajon mi volt az évad legmeghökkentőbb eseménye? Szerencsére bőven van miből válogatni.

Nem akarunk ítéletet hirdetni, valószínűleg nem is lehet. Nézzük, milyen, előre nem látható eseményeket hozott nekünk eddig ez a szezon. Kommentben írjátok meg, szerintetek, mi volt a legmeglepőbb ezek közül, illetve mi maradt még ki az összeállításból, ami szerintetek odavaló lenne!

A Ferrari formába lendülése és négy futamgyőzelme

Több, mint három szezonnyi szenvedés után egyszer csak egy győzelemmel jelentkezett a Scuderia az idénynyitón és azóta is több-kevésbé tartja kiváló formáját, Sebastian Vettel négyszer nyert a 11 futamból és vezeti az összetettet. 2014 és 2016 között összeadva sem szereztek négy győzelmet az olaszok.



Vallteri Bottas gyors beilleszkedése és kiváló formája a Mercedesnél

A fiatal, de zöldfülűnek már nem mondható finn pilótát mindenki kissé lesajnálta a téli tesztek előtt, hogy Hamilton árnyékából képtelen lesz majd kibújni és kizárólag vízhordónak szerződtette a Mercedes. Ehelyett azonban azonnal versenyképesnek mutatkozott, két futamgyőzelmet is aratott már és többnyire remekül tartja a tempót Hamiltonnal, helyenként bizony el is kalapálja.

Fernando Alonso Indy 500-as szereplése

Az év eleji szenvedés miatt kissé megcsömörlött Alonso, bár ennek ellenére kiváló teljesítményt nyújtott a gyenge és megbízhatatlan McLaren-Hondával. Áprilisban egyszer csak robbant a bomba, hogy kihagyja Monacót, helyette az indianapolisi 500 mérföldes versenyen áll rajthoz, méghozzá az Andretti csapat által felkészített McLaren-Hondával. Ez önmagában szenzációs fordulat volt, ám Alonso versenyképessége és a futamon nyújtott teljesítménye is bámulatba ejtően jóra sikeredett.

Jenson Button monacói visszatérése és azonnali Q3-ba kerülése

Alonso helyettese Jenson Button volt Monte Carlóban, ahogy az várható is volt. Button egyáltalán nem vezette Monaco előtt az idei évre teljesen átalakult versenyautót, mégis rögtön versenyképesnek bizonyult, olyannyira, hogy az időmérő döntő szakaszába is bekerült a nem túl acélos McLarennel. Sajnos azonban nem tarthatta meg kiváló rajtpozícióját, motorcsere miatt a mezőny végére száműzték.

Lance Stroll dobogós helyezése Bakuban

A napnál is világosabb volt, hogy a 18 éves kanadai fiú nem a tehetségével, hanem édesapja révén hatalmas szponzori hátterének köszönhetően került be a Formula-1-be a Williams csapattal. Az év elején esett-kelt, rengetegszer összetörte versenyautóját és tempóban sem mutatott semmit. Kanadában már javult a helyzet, majd Bakuban szenzációs versenyzéssel úgy lett harmadik, hogy Bottas csak az utolsó métereken vette el tőle a második helyet. Azerbajdzsánban egész hétvégén kiválóan versenyzett és a nem túl erős Williamstől sem volt várható dobogós helyezés, pláne nem Stroll részéről.

Robert Kubica visszatérése a Formula-1 körforgásába

Azt gondolhatjuk, hogy már maga a tesztelés ténye önmagában szenzáció, hogy a rutinos lengyel pilóta 2011-es súlyos ralibalesete után 6,5 évvel  egyszer csak a (Lotus) Renault 2012-es autójában tesztelésre adja a fejét. Mindkét alkalommal figyelemreméltóan jól teljesített Kubica, mind a fizikai állapotát, mind a leggyorsabb köreit tekintve. Ezt még megfejelte egy remek hungaroringi teszttel augusztus elején, már az idei autóval, közel 40 fokos hőségben, két versenytávot teljesítve, remek köridőkkel. Remélhetjük, hogy az igazi szenzáció csak ezután következik, hogy Kubica teljes idényben visszatér egy ütőképes csapattal.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: