DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ocon: Mélyről jöttem, mint Lewis

Míg a vele szinte egyszerre érkező Stroll milliárdoscsemete, addig Ocon véleménye szerint szerelő lenne, ha nem került volna az F1-be: a francia pilóta őszintén beszélt kimaradt gyerekkoráról.

A 20 éves Esteban Ocon generációjának egyik legnagyobb tehetsége, aki az F1 előtt újoncként nyert Formula-3-as és GP3-as bajnoki címeket, jelenleg pedig azzal tűnik ki, hogy első teljes évében, a Force Indiánál 11-ből 10-szer szerzett pontot. A francia ígérettel a Formula-1 hivatalos oldala készített interjút, amelyben szembesítették azzal, mennyire más családi háttérrel érkezett a királykategóriába, mint a vele szinte egy időben bemutatkozó milliárdosgyerek Lance Stroll.

„Lance remek srác, és remélem, hogy sikerrel jár a jövőben… persze csak mögöttem! – viccelődött Ocon, aztán elismerte, helyzete valóban merőben eltér Strollétól. „De igaz, a versenyzésben elért eredményeim nélkül, ha a kirakós darabjai nem kerültek volna megfelelő helyre, valószínűleg most szerelőként dolgoznék vagy más egyszerű munkát végeznék. A mcdonald’sos példát csak viccnek szántam, de felkapták világszerte. Valójában a legvalószínűbb, hogy szerelő lett volna belőlem. Igaz ami igaz: éhes vagyok. Tudom, honnan érkeztem, és milyen áldozatokat hoztak a szüleim, hogy lehetővé tegyék a karrierem. Valószínűleg ebben Lewisra hasonlítok!”



Akárcsak Hamilton esetében, családja minden pénzt és időt Oconra fordított – volt, hogy lakókocsiban éltek –, ami veszendőbe ment volna, ha a fiatal tehetség mégsem jut el az F1-ig. „Csak annyit tudok mondani, szörnyű lett volna, ha nem járok sikerrel! Nagy nyomás nehezedett rám fiatal koromtól fogva. Nem voltam átlagos gyerek, nem éltem át azt, mint más gyerekek! Azt is mondhatnánk, hogy totyogó kisgyerekből rögtön felnőtt lett belőlem. Persze ez kis túlzás, de olyan fiatalon pont ezt érzed. Nekem is hamar rá kellett döbbennem az élet törvényeire, ami nehéz volt, de legalább most kiélvezhetem” – mondta a formula1.com-nak.

Egy másik gondolatot is felvetettek a francia pilótának: hol tartana most, ha tavaly szezon közben nem kapja meg a szponzori támogatásból kifogyó Rio Haryanto ülését a Manornál? „Az igazat megvallva még sosem gondoltam ebbe bele! Valószínűleg befejeztem volna a DTM szezonját azzal a reménnyel, hogy 2017-ben csatlakozhatok az F1-hez. De minden bizonnyal nem a Force Indinánál történt volna meg, ráadásul úgy vélem, nehéz lett volna ülést találni, mivel a Manor 2016 végén megszűnt. Hű, bele sem akarok gondolni!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: