DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Ha a legjobb akarsz lenni, ki kell nyírnod a csapattársadat”

Az egyik legjobb értékmérő a Formula-1-ben az, hogy mennyire teljesítesz jól a csapattársadhoz képest. Néhol csapatjátékot látni és jó viszonyt, néhány csapatnál azonban csak kőkemény rivalizálást.

Láthatjuk, hogy mind a Ferrarinál, mind a Mercedesnél komoly csapatjátékot játszanak a minél jobb eredmény elérése érdekében. A Toro Rossónál és a Force Indiánál nincs igazán jó viszony, bánta is már jó néhány csapatpont ezt. A Haasnál ideális páros alakult ki Romain Grosjeannal és Kevin Magnussennel, mind a kapcsolat, mind a hasonló teljesítményük miatt.

Günther Steiner csapatfőnök szerint Magnussen érkezése jót tett Grosjeannak is, jobb teljesítményre sarkallja amiatt, hogy kibillentette a komfortzónájából, ugyanis tavalyi csapattársát, Esteban Gutierrezt oda-vissza verte bármikor. Ráadásul kevésbé lett hisztis a francia pilóta, nincs annyi ideje panaszkodni, sokkal inkább figyel a teljesítményére a francia, legalábbis a csapatfőnök szerint.

Az egyik híres háború - Senna és Prost


Mit gondol erről a rutinos Grosjean? „Nagyon jó Kevinnel a kapcsolatom, kicsit meg is lepett. A csapattársak általában háborúznak egymás ellen, de mi elismerjük egymást és felnőtt módra kezeljük a kihívást. Úgy vélem, nagyon alulbecsülik őt, szupergyors pilóta, ahogy már mondtam korábban. Akkor is jól tud teljesíteni, ha nem teljesen fekszik neki az autó, ki tudja kapcsolni” – dicsérte csapattársát Grosjean.

„Fiatalabb koromban a kisebb kategóriákban simán ki akartam nyírni minden csapattársam, egyszerűen a legjobb akartam lenni. A junior szériákban csak így juthatsz előre. Kimitől sokat tanultam kezdő koromban, főleg az autó beállításairól. Őt is meg akartam verni, mivel nagyon jó összehasonlítási alap volt számomra, hogy mit tudok hozzá képest. Most nekünk két összehasonlítási alapunk van, ami nagyszerű” – emlékezett vissza a francia pilóta.

„Ha gyorsabb nálam, oké, elkönyvelem, hogy fejlődnöm kell, ha én vagyok gyorsabb, nagyszerű, jó napom van. Fontos, hogy egy csapatban két gyors pilóta legyen, ha ugyanis valaki látványosan veri a másikat, képes elkényelmesedni és nem fejlődik tovább, stagnálni kezd. Bottas is jól jött Hamiltonnak, hogy néha így megszorongatja és meg is veri, mert így Lewis is érzi, hogy még keményebben kell nyomnia” – fogalmazott Romain Grosjean.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: