DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nagyon értékes adatokat szerzett a Honda a teszten

Rengeteget jelent a McLaren-Honda számára, hogy nem robban le állandóan az erőforrás, ugyanis emiatt a tesztnapokat végre ki tudják használni. A Hungaroringen is ráleltek valami igazán fontosra.

Kiemelkedően hasznosnak tartja a McLaren-Honda a héten megtartott kétnapos tesztet a Hungaroringen. A volánnál előbb Stoffel Vandoorne, majd Lando Norris ültek, időeredményük pedig figyelemreméltóan jó lett. Teszteredményekből sok következtetést nem lehet levonni, de annak ismeretében, hogy a Honda teljesen új motorkomponenseket tesztelt sikerrel, máris jobban néz ki a dolog.

Alonsóé lett a futam leggyorsabb köre, nem gyakori ez 2015 óta

Még fejlesztési fázisban levő elemeket próbálgatott az istálló, az adatok kiértékelése után döntenek arról, megfelelőek-e és folytassák-e az irányt. Ezzel is próbálják elkerülni azt a tavalyi hibát, hogy a motorkomponenseket csak próbapadon fejlesztik, versenypályán pedig lehet, hogy teljesen más eredményt hoznak.

A Belga Nagydíj előtt lesz ideje a japán szakembereknek kiértékelni az eredményeket, a nyári szünet ideje alatt két hétre (a 2009-es bevezetés óta minden évben) kötelező bezárni a gyárakat a McLarennek és a többi istállónak is. Satoshi Nakamura, a Honda egyik főmérnöke szerint a kétnapos teszt során nagyon fontos adatokat gyűjtöttek, mind Vandoorne, mind Norris révén.

Csak ígérgetés, vagy nyomon van a Honda?


„Jó néhány új elemet raktunk az autóba a második napon az ebédszünet után, emiatt kicsit később is tudtunk újra pályára gurulni. Lando így is 91 kört teljesített, ezalatt nagyon értékes információkhoz jutottunk az új motorkomponenseinkről, így segítve a továbbfejlesztését, akár már az idei szezonban elkészülhetnek” – nyilatkozott optimistán Nakamura.

„Most a kötelező nyári szünetre megyünk, az első lehetőség év eleje óta egy nagyobb levegővételre, hogy újra feltöltődjünk a második félév előtt. Egy pozitív verseny után egy még pozitívabb tesztelést zártunk Magyarországon, alig várom, hogy Spa-Francorchamps-ban visszatérjünk és nagyobb versenyképességet mutassunk” – zárta gondolatait a japán szakember.

A McLaren csapat tagjai és rajongói abban bíznak, hogy ez végre nemcsak ígéret lesz, hanem a Honda tényleg a megfelelő úton jár és valóban nagy dobás lesz a Spec-4 erőforrás, aminek vélhetően néhány elemét sikerrel próbálták ki a Hungaroringen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: